Vives opent ‘House of AI’ in Kortrijk

- David Van Waeyenberghe

Hogeschool Vives heeft een gloednieuw innovatiecentrum geopend in Kortrijk. Flax (Future Learning and Augmented Xperience) bevindt zich op de Vlassite van de hogeschool. Het ‘House of AI’ toont hoe artificiële intelligentie in verschillende toepassingen niet meer weg te denken is uit ons leven. Het centrum is vanaf eind september open voor bedrijven, verenigingen en (secundaire) scholen.


Flax is een project met steun van de Vlaamse overheid en de Europese Unie, in het kader van het Voorsprongfonds. Vives zetten voor het centrum een samenwerking op met KULAK en Health House. Het ‘House of AI’ wil een meeslepende en educatieve omgeving creëren waar bezoekers op een interactieve manier kennismaken met AI. De missie van Flax is om bezoekers te informeren maar ook inspireren door hen een actieve en immersieve ervaring aan te bieden.

Duurzaamheid en ethiek

Via storytelling en gamification komen de nieuwste technologieën in Flax aan bod. Bezoekers staan tegelijk stil bij aspecten als duurzaamheid en ethische kwesties in de toepassingsmogelijkheden van artificiële intelligentie. De immersieve ervaring dompelt de bezoeker onder in verschillende soorten AI en laat hen aan den lijve ondervinden (via een opdracht in teamverband) welke de implicaties zijn. De ervaring eindigt met een vooruitblik naar 2050 in een 360°-experience.

Vier werelden

De bezoekers kunnen AI ‘aan den lijve’ ondervinden in vier ingerichte ruimtes. Die werelden zijn de gezondheidssector, onderwijs, media en entertainment en het dagelijks leven. Flax kreeg voor de inrichting ervan materiaal ter beschikking van partnerinstellingen, bedrijven organisaties.  De deelnemers ontdekken onder andere of ze zich bewust zijn van hun omgang met technologie en wat de impact is van AI op verschillende domeinen in het dagelijkse leven.

lees ook

EU stimuleert AI in innovatie en onderzoek maar verbiedt automatische gezichtsherkenning

Het Xperience centrum is in eerste instantie exclusief bedoeld voor personeel van Vives en Kulak. Vanaf 28 september zet Flax de deuren open (max. 16 bezoekers per tijdslot) voor bedrijven, verenigingen en (secundaire) scholen.