Vicli organiseert online masterclasses AI en cybersecurity

- David Van Waeyenberghe

De Vlaamse ICT-coördinatorenliga (Vicli) organiseert in maart twee online masterclasses. Op donderdag 14 maart is het thema cybersecurity gericht op technische ICT-coördinatoren. De pedagogische collega’s kunnen op 28 maart meer opsteken over artificiële intelligentie (AI).

Uit een eerdere bevraging leerde de ICT-coördinatorenliga dat het opvolgen van trends en innovatie in ICT hoog op de prioriteitenlijst van scholen en ICT-coördinatoren staat. Vanuit de opleiding tot pedagogische ICT-coördinator zit het thema AI al standaard ingebed als aparte module. Dit onderdeel wordt nu dus opengesteld voor iedereen via een masterclass. Net als de opleiding rond cybersecurity voor technische ICT-coördinatoren.

Cybersecurity – 14 maart om 19u00

Tachtig procent van de aanvallen die Microsoft wereldwijd noteert, zijn gericht op onderwijs en onderzoekscentra, weet Vicli. De masterclass geeft technische ICT-coördinatoren praktische tips om het netwerk en de cloudinfrastructuur te beschermen tegen veelvoorkomende aanvallen in scholen. De opleiding behandelt best practices voor zowel het wired als draadloos netwerk.

Aansluitend bekijkt expert Davy Vermonden hoe best toestellen te beschermen want een klassieke antivirus zal moderne aanvallen niet opmerken. De cursus sluit af met de identity provider. Bij verschillende best practices zullen live hacking demo’s plaatsvinden, om een beter beeld te krijgen van hun werking.

Artificiële intelligentie –  28 maart om 19u00

Deze masterclass is gericht op pedagogische ICT-coördinatoren die zich willen verdiepen in de mogelijkheden en gevaren van AI. Expert ter zake Robbe Wulgaert bespreekt hoe slimme algoritmes steeds meer aspecten van het leven (en onderwijs) beïnvloeden. Tijdens de online masterclass krijgen de deelnemers een inleiding in de technologie en hoe deze kan worden ingezet in de klaspraktijk. Voorbeelden met uitgewerkte lesprojecten horen er ook bij.

lees ook

VICLI bepleit basisuitrusting voor elke ICT-coördinator in Onderwijscommissie

Robbe Wulgaert buigt zich over het uitwerken van al uitgewerkte leerlijnen door AI te combineren met bestaande vakken. Op die manier zal hij, opnieuw via bestaand lesmateriaal, de meerwaarde, beperkingen, benodigdheden en risico’s van de technologie duiden.

Inschrijven voor beide masterclasses (telkens 25 euro) kan via deze website.