STEM-apps voor de allerjongsten

- Jeroen Langendam

Apps laten kinderen op vroege leeftijd kennismaken met STEM

STEM-vakken kunnen een stuk makkelijker worden als ze eerder én leuker worden gebracht. De volgende STEM-apps richten zich op de allerjongsten en maken STEM herkenbaar, leuk en boeiend.

Leerlingen zijn soms nogal geïntimideerd door de schijnbare complexiteit van STEM-vakken. Scheikunde, natuurkunde, wiskunde, het is voor hen vaak bijzonder abstract. Doordat ze de raakvlakken met het echte leven vaak niet zien, vinden ze deze exacte vakken moeilijk. Dat is niet nodig, want elk jaar verschijnen er nieuwe apps die helpen bij het tot leven brengen van de STEM-vakken.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met STEM-vakken

Kinderen worden vaak pas op latere leeftijd voor het eerst “blootgesteld” aan STEM-vakken. Pas in het secundair onderwijs komen de klassieke exacte vakken in het curriculum voor. Op dat moment zijn de STEM-vakken volledig nieuw, waardoor kinderen nogal eens overdonderd worden. Door jonge kinderen spelenderwijs met STEM-vakken in aanraking te brengen voorkom je dit. Deze twee apps helpen.

STEM-apps: Marco Polo Weather
Afb: Marco Polo

Leren hoe “het weer” werkt met Marco Polo Weather

“Het weer” is altijd een dankbaar gespreksonderwerp. Marco Polo heeft inmiddels verschillende STEM-apps ontwikkeld. Hun Marco Polo Weather is een sandbox-spel voor jonge kinderen waarmee ze het weer kunnen controleren. Kinderen kiezen uit 9 verschillende weersomstandigheden, verschillende windsnelheden en ontdekken spelenderwijs welke impact het weer heeft op de hoofdpersonen en hun omgeving.

Marco Polo Weather helpt kinderen de basiskennis over het weer zelf te ontdekken en introduceert enkele STEM-concepten. De app is geschikt om thuis mee te spelen, maar kan ook in de klas worden gebruikt.

 Misschien nog belangrijker: Marco Polo Weather leert hen dat ze zich bij koud weer warm moeten kleden, dus je hoeft de kinderen niet langer te herinneren een jas aan te trekken als er sneeuw ligt.

Marco Polo Weather is gratis (met in-game purchases) beschikbaar voor Android en IoS.

Wiskunde voor de allerjongsten: Monster Math

Wie zegt dat je pas met wiskunde kunt beginnen in de hogere leerjaren? Ook hier bieden STEM-apps een helpende hand. De app Monster Math brengt kinderen de basisbegrippen uit de wiskunde bij, zoals optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

STEM-apps: Monster Math
Afb: Monster Math

De grootste kracht van Monster Math is dat het een level-systeem heeft dat zich aanpast aan het niveau van het kind. Daardoor biedt het elk kind de juiste mate van uitdaging, of het kind nu worstelt met rekenen of juist extra moeilijke sommen nodig heeft om geboeid te blijven.

Via het GameCenter kunnen kinderen de strijd met elkaar aangaan, terwijl de no-nonsense oefenmodus precies doet wat de naam dot vermoeden.

Heeft het kind bepaalde onderdelen onder de knie, maar vindt het andere delen lastig? Dit kom je makkelijk te weten dankzij de ingebouwde rapportage. Deze laat voor elk onderdeel precies zien hoever het kind gevorderd is. Zie je een aandachtspunt? Dan laat je Monster Math vooral op dat gebied oefeningen aanbieden.

STEM-apps: Monster Math
Dankzij de rapportagetool weet je precies hoe het kind zich ontwikkelt. (Afb: Monster Math)

De app Monster Math is beschikbaar voor iOS en Android.