Similarity Tracker: plagiaatchecker in Word

- Jeroen Langendam

Samenwerken is goed, plagiaat niet. Met de Similarity Trackervan Microsoft voorkom je dat je per ongeluk plagiaat pleegt.

De Microsoft Similarity Tracker helpt studenten om originele en plagiaatvrije teksten te schrijven. De tool komt deze maand beschikbaar voor alle gebruikers van Microsoft 365 EDU.

Controleren of ingeleverd werk vrij is van plagiaat wordt steeds makkelijker. Een groeiend aantal ontwikkelaars brengt tools op de markt waarmee je kunt controleren of je leerlingen of studenten niet hebben valsgespeeld. https://schoolit.be/innovatie/blog/plagiaat-voorkomen-met-detectie-software/

Google gebruikt haar zoekmachine voor plagiaatchecker Google Originality waardoor leerlingen zichzelf kunnen controleren op (onbewust) plagiaat.

Een ander voorbeeld van de verder schrijdende ontwikkeling is de integratie van Turnitin binnen Microsoft Teams.

Of die samenwerking beide partijen goed is bevallen, is niet zeker. Bij de nieuwste stap van Microsoft in de strijd tegen plagiaat speelt Turnitin in ieder geval geen rol. De Similarity tracker die Microsoft recent aankondigde is inmiddels voor een aantal gebruikers beschikbaar in de Editor tool van Microsoft Word.

Similarity Tracker op basis van zoekmachine Bing

Het idee is dat je tijdens het schrijven kunt controleren of je tekst voldoende origineel is. De tool bepaalt, via Bing, in hoeverre je tekst overeenkomt met online bronnen. Ook geeft het advies over hoe plagiaat te voorkomen. Het correct gebruiken van bronnen, iets waar veel goedwillende studenten mee worstelen, is onderdeel van de adviezen.

Momenteel is de Similarity Tracker allene beschikbaar op Microsoft 365 EDU A3 en A5 met een preview versie van de software, maar in juli komt de plagiaatchecker voor iedereen beschikbaar.

Met de Similarity Tracker gaat Microsoft de strijd aan met spelers als Grammarly. Het helpt goedwillende schrijvers om goede teksten op te leveren. Daar kun je gemengde gevoelens over hebben. Veel docenten geloven dat studenten in staat moeten zijn om zelfstandig een goede tekst te kunnen produceren. De praktijk laat echter zien dat dit niet altijd het geval is.

Tool scheelt tijd

Wat je ook vindt van tools als de Similarity Tracker, één ding is zeker: dit gaat een hoop tijd schelen. Voor de (welwillende) studenten die anders hun werk over moeten doen, en voor docenten die –naast hun vakinhoudelijke werk- ook bijlessen over schrijven en plagiaat moeten houden. Dankzij tools als deze wordt het steeds makkelijker onderscheid te maken tussen een student die van goede wil is en de echte fraudeur. Dat is iets om toe te juichen.