Professor maakt toegankelijke videoreeks over taaltechnologie

- David Van Waeyenberghe

Ruim een jaar na de publieke lancering van ChatGPT beroert de taaltechnologie meer dan ooit de gemoederen. Het is weinig verwonderlijk dat wetenschappers en onderzoekers regelmatig vragen krijgen over wat taalmodellen zijn en welke kansen of risico’s eraan zijn verbonden. Professor Ayla Rigouts Terryn ontsnapt er ook niet aan. Al heeft de onderzoeker in de computertaalkunde daar nu een interessante oplossing voor gevonden.

“In plaats van telkens aparte lezingen te geven voor mensen die daar toevallig tijd (en geld) voor hebben, wou ik iets maken dat breed en gratis toegankelijk zou zijn in het Nederlands”, zegt professor Rigouts Terryn. Ze koos voor een reeks van vijf miniclips over taal en artificiële intelligentie (AI). De onderzoeker kreeg voor de video’s steun van de KU Leuven Campus Kulak en de Vlaamse AI Academie (VAIA).

Vertaaltechnologie

Professor Ayla Rigouts Terryn is sinds 2022 aan de slag bij KULAK als tenure track docent Vertaalwetenschappen. Ze is dus meer dan vertrouwd met vertaal- en tolktechnologie. Voordien was de onderzoekers doctor-assistent bij het LT3 Language and Translation Technology Team van de UGent. De professor doet onderzoek naar begeleide machine learning-benaderingen. Het spreekt voor zich dat professor Rigouts Terryn een interessante visie heeft op de ontwikkelingen.

Eén van de vragen die bij critici opborrelen is of het nog zin heeft om studies zoals vertaler/tolk te starten. “Absoluut wel”, meent professor Ayla Rigouts Terryn. Ze schreef hierover onlangs nog een interessante blog. “Ik zou het meteen aanraden want ik zie de ontwikkelingen zeker niet als een bedreiging. Zolang we  bewust en kritisch omgaan met de technologie, hoeft die de creativiteit absoluut niet te belemmeren.”

Videoreeks

De videoreeks van professor Rigouts Terryn omvat vijf delen. Van een inleiding over taal en AI gaat het naadloos over naar ‘van taal naar taalmodel’ en ‘van taalmodel naar chatbot’. Nadien richt de onderzoeker de focus op de gevaren en bedenkingen bij generatieve AI, om tot slot enkele tips aan te reiken voor gebruikers van chatbots. De video’s zijn bedoeld om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.

lees ook

Kenniscentrum Digisprong publiceert visietekst over gebruik AI

“Ik wou het bewust heel breed houden omdat iedereen in aanraking komt met dit soort AI en dus baat kan hebben bij een beter begrip. Leerkrachten en leerlingen zijn zeker een deel van de doelgroep, maar ik richt me niet alleen tot hen. Via praktische voorbeelden laat ik hen ontdekken hoe ze zelf slim en verantwoord aan de slag kunnen gaan met taaltechnologie.” De kans bestaat dat er in de toekomst bijkomende clips komen maar “voorlopig was dit even voldoende werk,” besluit professor Rigouts Terryn.

De volledige reeks is te bekijken op YouTube.