Onderzoeksgroep itec lanceert (gratis) online AI-training (UPDATE)

- David Van Waeyenberghe

Beeld: Shuttterstock

Itec organiseert vanaf januari gratis online training over het gebruik van artificiële intelligentie (AI) in het onderwijs. De onderzoeksgroep van imec (KU Leuven Kulak) onderzoekt digitale technologieën in de twee domeinen: gezondheidszorg en onderwijs & training.

Onderzoeksgroep itec bekijkt de impact die AI heeft op het onderwijs. Daarbij stellen de onderzoekers verschillende vragen. ‘Moeten we het leerproces anders aanpakken?’ of ook ‘Met welke ethische aspecten moet je rekening houden?’. De rol van het onderwijs is een vaak besproken thema sinds de wereldwijde introductie van ChatGPT exact één jaar geleden. Voor leerkrachten en docenten is het moeilijk in te schappen welke rol de technologie kan en mag spelen in de lespraktijk.

Laagdrempelige AI-training

Om onder andere docenten en leerkrachten te ondersteunen, heeft itec een online cursus gemaakt. Het idee van die AI-training ontstond in het voorjaar. De bedoeling van de open training is om het potentieel van artificiële intelligentie helder en onderbouwd te belichten. De cursus staat open voor docenten en leerkrachten maar ook studenten en EdTech-fanaten. “Dankzij een unieke afwisseling van academische inzichten en praktijkvoorbeelden biedt de cursus een laagdrempelig overzicht van het potentieel en de valkuilen van AI”, aldus itec.

lees ook

Vives opent ‘House of AI’ in Kortrijk

De cursus bestaat uit vier modules. In eerste instantie verkennen de deelnemers de relatie tussen AI-toepassingen en het onderwijs, vanuit een pedagogisch perspectief. Hierbij hoort eveneens een korte geschiedenisles. Een tweede module zoomt in op de ‘black box’ van AI: welke rol spelen data en hoe kunnen ze een bijdrage leveren aan adaptief leren? Module drie staat in het teken van de AI-uitdagingen in het onderwijs op vlak van techniek, ethiek en implementatie. Tot slot bekijkt de cursus hoe je best omgaat met trends en hypes rond AI binnen het onderwijs.

UPDATE: De leeromgeving is online en kan worden bereikt via deze website van itec.