OneNote Math Assistant als wiskundeleraar

- Jeroen Langendam

Wiskunde is en blijft een struikelvak dat alleen overwonnen wordt met eindeloos oefenen. Microsoft biedt met OneNote Math Assistant en andere tools volop kansen.

Voor een groot deel van de leerlingen is wiskunde een van de meest vervelende lessen. De klassieke wiskundelessen zijn abstract, staan ver van de leefwereld van de leerling en zijn vooral heel erg moeilijk. Maar wie in een door technologie gedomineerde toekomst een goede kans wil maken heeft een stevige STEAM-basiskennis nodig. Wiskunde is het fundament van die basiskennis.

Microsoft biedt verschillende apps die behulpzaam kunnen zijn bij het aanleren van wiskunde. Hoewel deze apps grotendeels nog steeds doorontwikkeld worden, bieden ze nu al mogelijkheden waar wij vroeger alleen maar van konden dromen.

Oefen met de OneNote Math Assistant

De enige manier om wiskunde onder de knie te krijgen is oefenen; heel veel oefenen. In OneNote kun je met Math Assistant volop oefenen met elke vorm van wiskunde. Van basale rekenoefeningen (zoals plus, min, maal en gedeeld door) tot complexe calculus oefeningen, de Math Assistant voert de leerling stap voor stap door de oefening heen.

OneNote Math Assistant (Bron: Microsoft)

Wiskunde-overhoringen met Math Assistant

Overhoringen door Math Assistant Genoeg geoefend? Dan is het tijd voor een oefentoets. Math Assistant schotelt de leerling sommen voor die erg lijken op de gemaakte oefeningen.

Andere Microsoft wiskundetools

Ook in andere Microsoft producten zijn handige functies ingebouwd die leerlingen helpen bij hun wiskunde opgaven. Zo bevat Microsoft-browser Edge een Math Solver. Maak een foto van het wiskunde-huiswerk (zowel geprint als handgeschreven) en de Math Solver loodst je stap voor stap richting de juiste oplossing.

Geen wetenschappelijke rekenmachine bij de hand (omdat je die te duur vindt, of simpelweg omdat de batterij leeg is)? Ongeveer een jaar geleden schreven we al dat Microsoft werkte aan een krachtig software-alternatief. Dit alternatief is inmiddels beschikbaar via Bing. Deze online rekenmachine bevat zo’n beetje elke denkbare functie voor algebra, statistiek, trigonomie en nog veel meer.

MathSolver in Bing (Bron: Microsoft)

Handige hulpmiddelen kunnen een verschil maken

Natuurlijk kunnen deze tools een goede wiskundeleraar nooit helemaal vervangen. Maar de OneNote Math Assistant en de andere tools kunnen, mits goed gebruikt, wél het verschil maken tussen “gezakt” of “met de hakken over de sloot” en “een ruime voldoende”.