Grafische rekenmachine op Windows

- Jeroen Langendam

De grafische rekenmachine wordt een standaard onderdeel Windows Calculator

Een dure grafische rekenmachine van Texas Instruments kopen is misschien niet meer nodig. De nieuwe grafische rekenmachine van Microsoft, een gratis onderdeel van Windows 10, is een goed alternatief.

Een van de grote irritaties van ouders van schoolgaande kinderen is de grafische rekenmachine: een apparaat wat relatief weinig kan, maar nog altijd peperduur is. Deze uitgebreide rekenmachine heefteen lachwekkend werkgeheugen van slechts 64kB, dus die software moet toch op elke laptop kunnen draaien?

Bij Microsoft dachten ze iets soortgelijks. Daarom wordt de standaard Windows Calculator een stuk uitgebreid. Microsoft rust haar rekenmachine (die onderdeel is van Windows 10 of Windows 10S). Bij Texas Instruments zullen ze er niet blij mee zijn, maar voor ouders is het goed nieuws dat deze grafische rekenmachine gratis beschikbaar komt.

De nieuwe rekenmachine kan in principe alles wat een normale (dure) rekenmachine, zoals die van Texas Instruments, ook kan.

Uit-knop

Als leerkracht kan het voorkomen dat je niet wilt dat leerlingen een grafische rekenmachine gebruiken. Bijvoorbeeld bij een examen waar juist getoetst wordt of je weet hoe een bepaalde grafiek opgebouwd moet worden.

Om te voorkomen dat leerlingen tijdens een digitale toets stiekem gebruik maken van de grafische rekenmachine, heeft Microsoft een uit-knop ingebouwd. Hiermee kunnen onderwijzers de functie uitschakelen. Als leerkracht kun je dus bepalen wanneer leerlingen wél en niet met de digitale hulptool mogen werken.

GitHub en beta

De nieuwe rekenmachine is als Open Source-software toegevoegd aan GitHub, het onder ontwikkelaars en IT bekende platform voor software ontwikkeling. Iedereen (met de juiste achtergrond) kan de software dus bestuderen, testen of verbeteren. Microsoft nodig iedereen uit om feedback en verbetersuggesties te doen.

Voor reguliere gebruikers is op dit moment alleen een ruwe beta-versie van het programma beschikbaar via het Microsoft Insider Program , maar Microsoft belooft deze grafische rekenmachine voor het volgend studiejaar breed uit te rollen.