Leer gratis de grondbeginselen van IT

- Jeroen Langendam

Upgrade je IT-kennis met een gratis cursus.

Basiskennis van IT is tegenwoordig onontbeerlijk. Voor iedereen die meer over informatietechnologie wil leren, biedt compTIA nu een gratis eLearning cursus aan

CompTIA is een wereldwijde brancheorganisatie voor de IT-sector. De organisatie heeft, in samenwerking met BenchPrep, de eLearning-cursus CompTIA IT Fundamentals (ITF+)  gratis toegankelijk gemaakt.  Maar let op: de licentie is slechts 30 dagen, dus je moet wel een beetje doorwerken!

Wat krijg je als je de cursus volgt?

De cursus is geschikt voor een brede doelgroep, van scholieren en studenten tot mensen die een carrièreswitch overwegen. ITF+ is een generalistische cursus, die alle basisconcepten van de IT in hun onderlinge samenhang bespreekt. Daarbij wordt het nooit te technisch, waardoor ook niet-techneuten met het lesmateriaal uit de voeten kunnen.

De cursus biedt onder meer video-tutorials, een lesplan dat je naar wens kunt plannen, flashcards om mee te oefenen, de mogelijkheid om zelfstandig (diagnostische) toetsen af te nemen en een voortgangsanalyse die je vertelt waar je nog wat extra huiswerk moet maken.

Examen

De cursus wordt afgesloten met een examen, dat is bedoeld voor “gevorderde eindgebruikers en mensen die een IT-carrière overwegen”. Dit examen is helaas niet gratis, maar kost 123 dollar.

Deelnemers worden getoetst op hun vaardigheid in het gebruik van verschillende besturingssystemen en hun vermogen om een device te verbinden. Daarnaast wordt getoetst op doel en toepassing van applicaties en op online veiligheid en beveiliging

Hoe krijg je de gratis licentie voor de IT cursus

Om gratis de cursus IT Fundamentals (ITF+) van CompTIA te kunnen volgen, moet je jezelf aanmelden via een speciale website. Bij je aanvraag moet je, behalve je naam en e-mailadres ook aangeven uit welk land je komt, wat je huidige beroep is en hoeveel ervaring in IT je hebt.

Twijfel je nog?

Voor wie twijfelt of een carrière in de IT een goed idee is, heeft CompTIA een korte vragenlijst opgesteld. De vragen gaan echter alleen over de mate van (on)tevredenheid met je huidige functie. De uitkomst zegt dus vooral of het tijd wordt voor verandering en weinig of dat een verandering richting de IT moet zijn.

De cursus is dan ook een zinvollere manier om te kijken of je talent (en plezier) hebt voor IT.