Leer bij over onderwijstechnologie in het Centrum Digitaal Leren van Hogeschool PXL

- Ilene Langen

Naast het postgraduaat Digitaal leren zet het nieuwe Centrum Digitaal Leren van Hogeschool PXL in op de digitalisering van het onderwijs. Op dit moment is het expertisecentrum voornamelijk virtueel te bereiken, maar over enkele maanden knipt de hogeschool het lintje ook fysiek door.

Deze zomer werd het Centrum Digitaal Leren op Hogeschool PXL in het leven geroepen. Het expertisecentrum zet in op alles wat de digitalisering van het onderwijs aangaat. Dankzij het centrum kan iedereen, zowel onderwijsprofessionals als bedrijven, kennismaken met digitale leermaterialen.

Wouter Hustinx, onderzoekshoofd bij het nieuwe PXL-Centrum, stelt dat contactonderwijs nog steeds erg belangrijk is, maar dat we digitaal onderwijs tegenwoordig niet meer kunnen wegdenken. De coronapandemie en de Digisprong hebben namelijk alles in een stroomversnelling gebracht.

Krachten bundelen op één plek

Daarom besliste Hogeschool PXL om zijn krachten – en expertise – te bundelen in het Centrum Digitaal Leren. Enerzijds staat het expertisecentrum in functie van de hogeschool zelf, anderzijds kunnen scholen of bedrijven er terecht om kennis en ervaring op te doen.

Er wordt ingezet op materiaalontwikkeling, maar ook op VR, kennis- en videoclips en digitale leerpakketten. In het fysieke centrum zal je bijvoorbeeld een proefles met VR-brillen kunnen geven, om daarna in te schatten of je er als school voor wil kiezen deze aan te kopen.

Digitaal ondersteuningsteam

Het digitaal ondersteuningsteam van het centrum staat je daarnaast met raad en daad bij in allerhande vernieuwingstrajecten. Zij geven zowel technisch als didactisch advies en nemen een voorbeeldrol op ten opzichte van scholen. Volgens Hustinx gaat het bij de Digisprong namelijk niet alleen over laptops, maar ook over hoe zo’n teams er in scholen precies moeten uitzien.


Lees ook: Gratis Vlaamse laptop dan toch niet zo gratis? – Schoolit


Educatieve technologie

Verder zet het PXL-Centrum Digitaal Leren nog in op navormingen, praktijkgericht onderzoek en het ontwikkelen van educatieve technologie. Appwel is hier een mooi voorbeeld van: een toepassing waarmee je het welbevinden van leerlingen in het secundair onderwijs kan meten en verhogen.

“Wij zijn de eindgebruikers die kijken naar wat er met nieuwe tools gedaan kan worden”, zegt Hustinx. “Hoe kunnen scholen met nieuwe technologieën aan de slag? Kunnen leerkrachten er een leuke les mee maken? Hoe zit dat met de privacy?”

Het centrum volgt de technologische vooruitgang dus op de voet op, maar kijkt specifiek naar het inzetten van materialen. “Wij maken vooral de vertaalslag naar het onderwijs”, voegt Hustinx er nog aan toe.


Lees ook: Nieuwe opleidingen zetten in op digitaal leren – Schoolit