PXL Appwel peilt naar welbevinden van leerlingen

- Ilene Langen

Hogeschool PXL ontwikkelde Appwel om het welbevinden van leerlingen in het secundair onderwijs te meten en te verhogen. De app kan door alle Vlaamse secundaire scholen in gebruik worden genomen.

Dankzij de Appwel-tool van Hogeschool PXL kan je het welbevinden van je leerlingen systematisch meten en opvolgen. Leerlingen kunnen de app gratis op hun smartphone of tablet installeren en krijgen drie keer per schooljaar een vragenlijst aangeboden. Hierin kunnen ze aangeven hoe ze zich op dat moment voelen.

Met de scores en rapporten gaan leerlingbegeleiders meteen aan de slag. De geanalyseerde data worden weergegeven in het Appwel-dashboard. Daarnaast is er ook een toolkit voor de coördinatoren beschikbaar.

Laagdrempelig

Sinds de coronapandemie is het welzijn van leerlingen namelijk nog belangrijker geworden. Om goed te kunnen studeren, moet je je namelijk ook goed in je vel voelen. Voor sommige jongvolwassenen is het echter moeilijk om toe te geven dat het wat minder gaat. Appwel zorgt ervoor dat leerlingen toch op een laagdrempelige manier hun gevoelens kunnen delen.

GDPR

Ouders dienen echter wel GDPR-toestemming te geven om de app te downloaden. Het spreekt natuurlijk voor zich dat de leerlingcoördinator vertrouwelijk omgaat met de antwoorden van de leerlingen.

Heb jij ook interesse om met de tool aan de slag te gaan? Je school inschrijven voor Appwel kan hier.