Learning Bytes Festival zet onderzoeksresultaten in de kijker

- David Van Waeyenberghe

De tweede editie van het Learning Bytes Festival zet op dinsdag 7 maart enkele resultaten in de kijker van Smart Education, het onderzoeks– en innovatieprogramma van imec.

‘Learning Spaces’: dat is het thema van het tweede Learning Bytes Festival. Het evenement vindt plaats op dinsdag 7 maart in Départ in Kortrijk. Het festival is als het ware een showcase van onderzoeksresultaten uit het Smart Education-programma. In dat onderzoeks- en innovatieprogramma van imec bouwen onderzoekers samen met verschillende partners aan toekomstgerichte technologische oplossingen om slimmer te leren en trainen.

Learning Bytes Festival

Het Learning Bytes Festival vond vorig jaar voor het eerst plaats. Het thema was toen ‘5 jaar Smart Education’. Nu ligt de focus specifiek op leerplaatsen. “We hebben verschillende doelenstellingen voor het festival”, zegt Ine Windey. Zij werkt vanuit imec, Kulak en EdTech Station mee aan het event. “In de eerste plaats willen we met bepaalde onderzoeksresultaten naar buiten komen en onder andere via demo’s tonen welke toepassingen er mogelijk zijn rond EdTech.”

Een tweede aspect van het festival is ontmoetingen en inspiratie. “Klopt, we willen een evenement zijn waar onderzoekers in contact komen met de gebruikers, zijnde leerkrachten, trainers, enzovoort. Het festival is een plaats waar mensen nieuwe zaken zullen leren en kunnen proberen. Via het thema Learning Spaces duiken we in immersieve technologieën zoals XR en hybrid classrooms die het mogelijk maken om flexibeler te leren. Dat kan bijvoorbeeld via simulaties in realtime leren op afstand.”

lees ook

Twee projecten uit Smart Education @ Schools vallen in de prijzen

Roblox topman Buckley

Het Learning Bytes Festival is een mix van panelgesprekken, keynotes en workshops. Aan het einde van de dag brengt Jack Buckley een bezoek aan het event. De ondervoorzitter van het gamingplatform Roblox heeft 27 jaar ervaring in educatie en technologie en geeft zelfs de afsluitende keynote. “We zijn heel blij met zijn komst. Jack Buckley zal het niet zo zeer over Roblox hebben maar wel de focus leggen op formatieve evaluatie via leerervaringen door het platform”, gaat Ine Windey verder.

Het festival is een uitgelezen moment voor gebruikers zoals leerkrachten om de mensen achter het onderzoek te ontmoeten. Het festival wordt gehost door <edtech/station>, de Belgische hub voor Edtech-bedrijven, die net dat verbinden als 1 van zijn doelstellingen heeft: “We zijn een netwerkorganisatie voor Belgische EdTech-bedrijven met contacten langs zowel de gebruikerskant als de kant van het onderzoek. Onze rol is om innovaties en nieuwe technologieën in EdTech tot bij de gebruiker of afnemer te krijgen, maar ook om die technologieën tot bij nieuwe onderzoeken te loodsen,” besluitThomas Van Cauwenberghe, Station Chief van <edtech/station>.

Het Learning Bytes Festival vindt plaats op dinsdag 7 maart vanaf 13 uur in Départ in Kortrijk. Het volledige programma is via deze website terug te vinden. Tickets kosten 40 euro, inschrijven kan via dezelfde pagina.