Laat kinderen werken rond veilig internet met Google Interland

- Ilene Langen

Google Interland is een spel over internetveiligheid, speciaal ontwikkeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Er komen vier thema’s aan bod die van kinderen echte cyberhelden maken.

Ken jij Google Interland al? Met dit spel kan je in de klas (of thuis) inzetten op cyberveiligheid, online haat, online privacy en fake news. Zo leren kinderen omgaan met de gevaren die online op de loer liggen.

Wat houdt het in?

Het spel werd ontwikkeld binnen het Cyber Helden-programma van Google en Testaankoop, en wil leerkrachten, ouders en kinderen kennis bijbrengen over veilig internetgebruik. Er komen allerhande onderwerpen aan bod, waaronder ook cyberpesten, phishing, online haat en sterke wachtwoorden.

Kinderen gaan aan de hand van quizzen, puzzels en raadsels te werk om het internet beter te leren kennen. Zo leren ze de juiste beslissingen nemen in verschillende cybersituaties.

lees ook

Nieuw onlineplatform ‘www.allesoverpesten.be’ bundelt initiatieven en tips tegen (cyber)pesten

Vier thema’s

In de schattentoren leren leerlingen hun informatie beter beschermen. Om zich te wapenen tegen kwaadwillig gedrag en bondgenootschap te vinden, strijden leerlingen in het koninkrijk der vriendelijkheid tegen online haat. Verder komt ook fake news aan bod bij het oversteken van de rivier van de waarheid, en moeten tot slot dilemma’s worden opgelost op de berg van voorzichtigheid.

Toolkit

Als leerkracht kan je het Cyber Helden-lespakket gebruiken om de thema’s bespreekbaar te maken. Bovendien kan je ook posters downloaden zodat alle cybertips altijd zichtbaar blijven voor je leerlingen in de klas. Voor ouders is er ook een toolkit beschikbaar.

lees ook

Cybersecurity: het belang van educatie