Nieuw boek brengt VR van hype naar de realiteit

- David Van Waeyenberghe

Onderzoekers Carl Boel en Jelle Demanet leggen de laatste hand aan een nieuw boek over virtual reality. “Van hype naar realiteit” schetst een beeld van de verbluffende mogelijkheden van de technologie. Tegelijk zetten de experten in het vak met prikkelende case studies uit het veld hun verhaal extra kracht bij. “We laten zien hoe je binnen verschillende domeinen het verschil kan maken door deze immersieve technologieën slim te gebruiken.”

Dat beide onderzoekers samen aan een boek hebben gewerkt rond VR, hoeft niemand te verbazen. Zowel Carl Boel als Jelle Demanet zijn dagelijks bezig met immersieve technologie. Boel schreef begin dit jaar nog mee aan een paper over de ‘acceptatie van mobiele immersieve VR-toepassingen’ in het secundair onderwijs. Via Thomas More is hij ook betrokken bij het Lerend Netwerk XR. Co-auteur Jelle Demanet heeft als onderzoeker pakken ervaring op vlak van neurowetenschappen, innovatie en XR.

Technologie breed bekend maken

Carl Boel nam even de tijd om met Schoolit te praten over het opzet van het boek. “We hebben drie doelstellingen met het boek”, zegt de auteur. “In de eerste plaats willen we de technologie bekend maken bij het brede publiek. Ook al bestaat VR al een tijdje, toch zijn veel mensen nog niet vertrouwd met de technologie. We kiezen bewust voor een boekvorm omdat we zo hopen om meer mensen te bereiken. Wanneer het alleen digitaal zou verkrijgbaar zijn, dan is de kans groot dat we enkel een publiek aanspreken die VR al kent of er mee is vertrouwd.”

‘Virtual Reality – Van hype naar realiteit’ belicht de toepassingen in verschillende domeinen. Carl Boel en Jelle Demanet geven in het boek een uit de kluiten gewassen overzicht. “We willen aantonen dat de technologie over veel toepassingen al concreet voor rendement kan zorgen. Er zit heel veel potentieel in VR en dat willen we als tweede doelstelling meegeven. De technologie is volwassen, we hoeven er niet langer mee te wachten om iets concreet te bereiken.”

Lage landen

Als derde luik werpen Carl Boel en Jelle Demanet een licht op de VR-wereld in de lage landen. En die is best indrukwekkend, zo blijkt. “We zijn als Vlaanderen en Nederland echt goed bezig op vlak van VR. Er valt hier ondertussen heel wat te rapen en we moeten echt niet onderdoen voor andere landen. Meer zelfs, soms zijn we gewoon te braaf. Als je kijkt naar wat er gaande is in de VR-wereld, dan lopen wij als lage landen vaak voor op heel wat andere landen. Dat mag zeker worden onderstreep.”

In het boek bespreken de auteurs vijf domeinen:

* onderwijs en training

* zorgsector

* cultuur, media en entertainment

* product design

* marketing

“Voor de vijf topics geven we telkens een paar smaakmakers op wereldvlak en we kijken ook naar wat er gebeurt in Vlaanderen en Nederland. Een expert uit elk domein doet op een open en onbevangen manier zijn/haar verhaal. Op die visie geven Jelle en ik een kritische reflectie omdat het uiteraard gaat om meningen of ervaringen van mensen uit een bepaalde sector. Wij proberen hun verhaal open te trekken om zo nog meer mogelijkheden aan te reiken.”

Drempels

VR gaat al heel lang mee en botste lang tegen huizenhoge drempels. Op het eind van het boek sommen Carl en Jelle een aantal van die obstakels op. “We beschrijven acht van de meest voorkomende drempels voor mensen om nog niet met de technologie aan de slag te gaan. We geven praktische tips, uit wetenschappelijke literatuur, om die drempelvrees te weerleggen. Daarmee hopen we ook de vooroordelen uit de weg te ruimen.”

Het allerlaatste stuk van het boek is gereserveerd voor een soort projectcanvas. “We willen hiermee de lezers een praktisch instrument te geven om met VR aan de slag te gaan. Hopelijk raken de lezers getriggerd om die technologie te verkennen. Het canvas heeft aandacht voor alle mogelijke elementen die een ‘nieuweling’ zou kunnen vergeten. We willen er over waken dat de gebruikers van bij het begin goed mee zijn.”

Praktijkvoorbeelden uit onderwijs

De auteurs maakten enkele maanden geleden hun boekplannen bekend en riepen scholen, organisaties en bedrijven op om hun werk met VR kenbaar te maken. “We hebben case studies genomen die perfect aansluiten bij de vijf thema’s, maar die tegelijk voldoende diversiteit bezaten. Want niemand zit te wachten op vijf keer dezelfde toepassing, in een ander jasje. We kregen veel respons, wat meteen aantoont dat er veel gebeurt op VR-vlak. “

Uit het onderwijs komt KA Keerbergen aan bod. “Binnen Vlaanderen is die school die, samen met het VTI Roeselare, een echte voorloper. Het inspirerende is dat zij nadenken over een leerlijn rond de technologie. Het is projectmatig maar ze geloven dat die technologie voor een meerwaarde kan zorgen. Dat hebben ze trouwens al voldoende ervaren. Het is belangrijk om op strategisch niveau goed na te denken over de toepassingen. Het past in een volledig leerproces en is niet zomaar een app.”

Sint- kerstcadeau

De auteurs zijn enkele dagen klaar met hun werk. Toch is het voor de nieuwsgierige lezers nog even wachten tot het boek effectief in de handel zal liggen. Wellicht zal dat begin december het geval zijn. De komende weken krijgen verschillende personen het boek digitaal in de mailbox. “We willen van de testlezers weten wat ze van het boek vinden. Hun review zal dan op de achterflap van het boek te lezen zijn.” Leuk weetje, De reactie van ITdaily/Schoolit kreeg ook de vraag om een review te schrijven en daar gaan we uiteraard heel graag op in.

lees ook

Onderzoekers schrijven paper over acceptatie van mobiele immersieve VR in het secundair onderwijs

“Zodra alles klaar is willen we het boek uiteraard officieel lanceren. Zowel Jelle als ik zijn actief binnen XR-Valley en we bekijken hoe we het boek in dat verhaal kunnen meenemen. Het doel van XR-Valley is om in Vlaanderen en Nederland de verschillende mogelijkheden rond VR, AR en XR uit te dragen en te ondersteunen. Ons boek zal een handig instrument. Daar zijn we beiden van overtuigd.”

‘Virtual Reality – Van hype naar realiteit’, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, is nu al in voorverkoop te koop (24,99 euro) bij betere boekhandels en webwinkels.