XR-bevraging als opstapje naar leidraad en zelfevaluatietool

- David Van Waeyenberghe

Beeld: Shutterstock

De enquête wil alle toepassingen, kansen, drempels en infrastructuurnoden rond XR in de Vlaamse technische en beroepsscholen in kaart brengen. Via de vragenlijst peilen de onderzoekers ook naar de verschillende expertises in het XR-veld.

‘Wat kan extended reality, kortweg XR, betekenen in het Vlaamse onderwijs?’ Het is een vraag waar een team van onderzoekers niet alleen een antwoord op wil verzinnen. De enquête moet de basis worden voor een leidraad en zelfevaluatietool. Die moeten scholen, directies en leerkrachten in staat stellen om XR-toepassingen gerichter te begeleiden en te implementeren in de klaspraktijk van het technisch en beroepsonderwijs.

XR-actieplan

Het project kreeg de naam XR_Factor mee en start dus met een bevraging gericht aan directeurs, TACs, ICT-coördinatoren en beleidsmedewerkers. Het project is onderdeel van het XR-actieplan van het departement Onderwijs van de Vlaamse regering. Dat plan voorziet onder andere provinciale uitleendiensten (via RTC’s) van XR-materiaal. Scholen uit het beroepsgericht onderwijs kunnen vanaf volgend schooljaar met de materialen aan de slag.

lees ook

Provinciale uitleendienst brengt Extended Reality tot in de klas

Naast de uitleendienst doet het XR-actieplan praktijkgericht onderzoek om de innovaties duurzaam in te bedden in de klassen. Een derde pijler van het plan omvat de software die kan worden gebruikt met de toestellen. Ook hier staat verduurzaming hoog aangeschreven. Ondersteuning en navolging vervolledigen het klavertje vier van het XR-actieplan. Hiervoor zijn de XR Academy en Lerend Netwerk XR opgestart.

Bevraging

De bevraging als start van het project XR_Factor heeft als doel om alle elementen die nu al aanwezig zijn rond XR in kaart te brengen en te analyseren. Met de data gaan de onderzoekers van UGent in samenwerking met HoWest, HoGent, Thomas More, PXL en UCLL aan de slag. De enquête is via deze weg in te vullen.

Deelnemen kan tot en met 30 april. Wie de bevraging volledig heeft ingevuld maakt kans op een XR-event of één van de 15 waardebonnen van bol.com.