Blijf digitaal bij de les dankzij deze tips

- Ilene Langen

Wil jij alles uit de digitale kast halen voor je leerlingen? Dan kan je hier enkele tips lezen om bij de les te blijven.

Nu zo goed als alles digitaal kan, mag je als leerkracht niet achterblijven. Gezien studenten steeds meer tijd online doorbrengen, is het belangrijk om digitaal beschikbaar te zijn voor je leerlingen. Hoe je het best gebruik maakt van digitale tools, lees je hier.

Gebruik de juiste software

Om je lessen online te kunnen geven, heb je de juiste software nodig. Denk bijvoorbeeld aan een programma om te videovergaderen, voor het maken van slides, een online forum waar feedback gegeven kan worden en software voor het maken van testjes.

Deze tips klinken waarschijnlijk bekend in de oren, gezien de meesten onder ons gebruik maken van Microsoft Teams of Google Meet. Daaraan gekoppeld kan je een presentatie maken in PowerPoint of Google Presentaties. Werken met Smartschool of Blackboard biedt ook heel wat voordelen. Voor het opstellen van testjes kan je onder andere terecht bij Baamboozle of ProProfs.

Let op de kwaliteit van je video

Wil je leerlingen de beste leservaring bieden? Let dan zeker op de kwaliteit van je video, en dan hebben we het vooral over een goede belichting, een duidelijke achtergrond en een stabiele netwerkverbinding. Investeren in een kwalitatieve (extra) webcam of microfoon kan wonderen doen.

Ook de inhoud van je les is belangrijk. We weten namelijk allemaal hoe moeilijk het is om online je aandacht bij een vergadering te houden. Leerlingen willen dan ook graag uitgedaagd worden. Of dat met een kleine quiz is of met interactieve breakout rooms mag je zelf bepalen.

lees ook

Video is populair bij leerlingen én onderwijsprofessionals

Ga eens piepen op sociale media

Wil je helemaal hip zijn? Neem dan eens een YouTube of TikTok-video op voor de klas. Tegenwoordig zijn er namelijk heel wat leerkrachten die lesjes en tips delen via hun socialemediaprofielen. Je kan online knutselideeën vinden, maar ook lessen Frans of Wiskunde.

Gebruik echter wel niet je persoonlijke account, want ook je leerlingen kunnen je zo vinden.

lees ook

TikTok in het klaslokaal