Verbeter de woordenschat van je leerlingen met Mywordle

- Ilene Langen

Taal leren in de klas, het kan ook spelenderwijs. Met Mywordle, het kleine broertje van Wordle, kan je nu je eigen Lingo-spel ontwerpen om de woordenschat van je leerlingen uit te breiden.

Wordle, net overgenomen door The New York Times, is een online spel waarbij je zes kansen krijgt om het juiste vijfletterwoord te vinden. Net zoals Lingo dus, want je krijgt ook tips doorheen het spel.

Maak je eigen Lingo

Verschijnt de juiste letter op de juiste plek, kleurt de letter groen. Hoort de letter elders in het woord te staan, wordt het hokje geel. Een grijs hokje betekent dat de letter niet voorkomt in het woord. Zo wordt het dus al wat makkelijker om het woord te raden.

Dankzij Mywordle kan je nu ook je eigen woorden toevoegen aan het spel. Je kan hiervoor gebruik maken van het woordenboek of het spel spelen zonder woordenboek. Kies je voor de eerste optie, kan je wel enkel Engelstalige woorden toevoegen.

Mywordle

Mywordle

Om het spel te starten, voeg je een woord naar keuze in. Wij gebruiken het woord ‘fiets’, maar je hoeft geen vijfletterwoord te kiezen. Zo is het spel voor leerlingen van elke leeftijd toegankelijk, en kan je differentiëren in de klas.

Mywordle

Mywordle maakt automatisch een link aan die je naar je leerlingen kan sturen om het spel te spelen. Je hebt er dus wel een laptop, tablet of smartphone voor nodig.

Mywordle

Uitbreiden van woordenschat

Dat een spel zoals Mywordle kan helpen om de woordenschat van kinderen uit te breiden, is wel duidelijk. Studies tonen ook aan dat spelletjes een positieve impact hebben op de motivatie van leerlingen, én voor meer academisch succes kunnen zorgen in het latere leven. Woordspelletjes verbeteren zelfs het geheugen, de probleemoplossende vaardigheden en creativiteit van leerlingen.

lees ook

Laat je leerlingen tegelijk spelen en leren dankzij Sight Words