Stimuleer creativiteit en innovatie dankzij Creative-Engine

- Ilene Langen

Ken jij Creative-Engine al? Een project ontwikkeld binnen een Erasmus+ strategisch partnerschap vanuit de nood aan meer creativiteit en innovatie binnen STEM- en ingenieursopleidingen. Leerlingen en leerkrachten kunnen zich online voor twee verschillende cursussen inschrijven.

Creative-Engine is een project dat creativiteit en innovatie stimuleert bij studenten en leraren. Het werd ontwikkeld binnen een Erasmus+ strategisch partnerschap – samen met andere partners zoals Thomas More – voor STEM- en ingenieursopleidingen. Studenten moeten zich namelijk steeds kunnen blijven aanpassen aan de veranderende werkomgeving in de toekomst.

Het project probeert daarom de kloof tussen theorie en praktijk te dichten. Zowel studenten als docenten kunnen creatieve en innovatieve vaardigheden aanleren door de principes van ‘learning by doing’ en de ‘flipped classroom’, waarin klassikale les en huiswerk wordt omgewisseld.

Studentencursus

Studenten kunnen de Creativity & Innovation-cursus volgen in het Engels, die hen van de juiste bouwstenen voorziet. Naast theoretische kaders bestaat de cursus uit podcasts, games, filmpjes en opdrachten. Om alles af te werken moet je zes units doorlopen gaande van creativiteit & ideemanagement, innovatiecultuur en het innovatieproces naar het uitwerken van een strategie, klantenanalyse en marktanalyse.

Nascholing voor leerkrachten

Daarnaast kunnen leerkrachten intekenen op het Teacher Training Programme dat ook uit zes units bestaat. Deze nascholing biedt leraren handvaten om de studentencursus in hun lessen te integreren. Je wordt als leerkracht ook zelf gestimuleerd om creatief en innovatief te denken. Verder komen nog verschillende pedagogische technieken en duidelijke voorbeelden aan bod.

Wil jij ook graag gebruik maken van de toolkit? Dan hoef je je enkel maar te registreren op de website van Creative-Engine.


Lees ook: Brilliant: nieuwe STEM-website – Schoolit