Scoop sluit als eerste scholengroep aan op glasvezelnetwerk van Eurofiber

- David Van Waeyenberghe

GO! Scholengroep Scoop sluit als eerste in Vlaanderen aan op de dedicated 1Gbps glasvezelverbinding van Eurofiber. Met de overschakeling wil de groep de IT-infrastructuur consolideren en tegelijk snel en efficiënt kunnen inspelen op de huidige en toekomstige digitale behoeften binnen het onderwijs.

Scholengemeenschap Scoop tel ongeveer 10.000 leerlingen en 1.300 personeelsleden in de noordoostrand rond Brusse. De groep maakte in 2021 de beleidskeuze om haar hele connectiviteitsinfrastructuur naar glasvezel over te brengen. Tegen het einde van dit jaar zullen de laatste vestigingen op het 1Gbps dedicated glasvezelnetwerk van Eurofiber zijn aangesloten. 

“We zetten ons in om de leerlingen en medewerkers te voorzien van geavanceerde technologie en connectiviteit om hun onderwijservaring verbeteren”, zegt IT-verantwoordelijke Peter Michiels.

Cloud als de basis voor toekomstig onderwijs

De benadering van Scoop over digitalisering gaat verder dan connectiviteit. De scholengroep beweegt zich snel in de richting van cloudgebaseerde toepassingen zowel in de klas als voor de werking van de school, met de visie om al haar diensten en gegevens in de cloud te hosten. Deze beleidskeuze maakt van connectiviteit een basisbehoefte in plaats van een optionele dienst.

Leerlingen van GO! Scholengroep Scoop aan de slag met digitale middelen in de klas

“Vooral leerkrachten en leerlingen zullen de toegevoegde waarde ervaren”, gaat algemeen directeur Kurt Meeus verder. “We hebben een mobiel Medialab gecreëerd waar leerlingen de nieuwste technologieën kunnen onderzoeken. Dankzij het Medialab worden technologieën als 3D-printing en XR veel toegankelijker voor onze leerkrachten en leerlingen om te ontdekken en beheersen. Ook onze interne en externe communicatie zal veel vlotter en de fiber biedt mogelijkheden om verder te ontwikkelen op basis van de noden van onze leerkrachten, ondersteunend personeel en leerlingen.”

lees ook

“Goed ingezette digitale middelen zijn een versterking van de leerkracht en het lesgeven” – ICT-coördinator Nele Tilleman

Dankzij de dedicated fiber aansluiting beschikt Scoop over een eigen, private glasvezelverbinding en zijn snelheid en bandbreedte gegarandeerd en aanpasbaar aan de concrete behoeften. Omdat de glasvezelconnectiviteit niet gedeeld wordt met andere gebruikers, maakt het de verbinding veiliger en onafhankelijk van het verbruik van anderen”, besluit Hans Witdouck, CEO bij Eurofiber België.