IoT biedt (hoger) onderwijs kansen; mits beveiliging op orde is

- Jeroen Langendam

IoT levert kansen en mogelijkheden, maar ook bedreigingen. Zorg daarom vanaf het begin dat je de beveiliging van IoT-devices op orde hebt.

Het zal de regelmatige bezoeker van SchoolIT.be niet ontgaan zijn dat de ene na de andere ontwikkelaar met mooie innovaties komt om het onderwijs te verbeteren. Vaak zijn het kleine verbeteringen. Apps verrijken de les en developers voegen nieuwe features toe aan hun platform. Zo versterkt Microsoft de interactiviteit van Teams en maakt Google veel werk van inclusief leren.

Sommige innovaties gaan stukken verder dan dat. Experts zijn het erover eens dat het Internet-of-Things (IoT) veel nieuwe wegen opent die het onderwijs kan inslaan.

Wat is IoT

Het Internet-of-Things (IoT) beschrijft een netwerk van onderling verbonden devices die, zonder menselijke tussenkomst, data kunnen delen. Het kan gebruikt worden om saai werk te automatiseren. Hierdoor werken onderwijsinstellingen efficiënter en kunnen schaarse middelen worden gebruikt waar ze nodig zijn: in de klas.

Cybersecurity IoT aandachtspunt

Hoe mooi de kansen ook die het IoT ons biedt, veel scholen zijn huiverig om er vol op in te zetten. De reden: cybersecurity. Het IoT bestaat uit vele tientallen devices, die elk min of meer autonoom hun ding doen. Elk device is een potentieel doelwit voor hackers.

Het is al vervelend genoeg wanneer één device wordt gehackt. Maar bij IoT-hacks zijn de gevolgen groter. Ook bij cybersecurity geldt dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Een hacker die erin slaagt één device te hacken, kan daarmee mogelijk toegang krijgen tot het gehele netwerk. Hackers kunnen daarmee enorme schade veroorzaken. Ze kunnen data stelen. Of ze nemen je netwerk over en eisen losgeld

Elk device goed beveiligen.

Als het IoT in de praktijk goed van de grond wil komen moet gezorgd worden dat elke device veilig is. Daartoe hebben IT-professionals enkele gereedschappen ter beschikking. Veel daarvan zijn oude bekenden: gebruik ingewikkelde (en unieke) wachtwoorden en verander wachtwoorden regelmatig. Natuurlijk zorg je ook dat je regelmatig updates uitvoert om je virusscanners en firewalls actueel te houden.

Andere maatregelen zijn misschien minder intuïtief. Door universele plug-and-play functionaliteiten standaard uit te schakelen verminder je de kwetsbaarheid van je netwerk.

Regel het aan de voorkant

Wil je gebruik maken van de kansen die het IoT biedt? Dan is het zaak de beveiliging al in de ontwerpfase goed te regelen. Wees pro-actief in de strijd tegen hackers. Doe je dat niet? Dan volgt het (forse) prijskaartje vanzelf.