Google maakt van inclusief leren een prioriteit

- Jeroen Langendam

Technologie maakt onderwijs inclusief. Soms is inclusiviteit het hoofddoel, soms een bonus. Hoe helpt Google? Dit zeggen ze er zelf over.

Dat we steeds slimmere technologie krijgen, is goed nieuws voor het hele onderwijs. Het is vooral goed nieuws voor leerlingen met beperkingen. Technologie helpt hen namelijk mee te doen op manieren die vroeger onmogelijk waren. Leerkrachten moesten bijvoorbeeld voor leerlingen met een visuele beperkingen aparte kopietjes maken op 300% grootte. Dankzij de digitalisering kunnen ze zélf de lettergrootte aanpassen.

Meer kleuren maken de cursor makkelijker zichtbaar

Een cursor is standaard wit of zwart, toch? Dit is echter niet altijd even goed te zien voor iedereen. De cursor kan in Chromebook zeven kleuren krijgen. Revolutionair is het niet, deze functie zat ook al in Windows 95 standaard ingebouwd (je kon zelfs elke pixel apart kleuren), maar alle beetjes helpen.

Tekst beter begrijpen

Met Select-to-Speak kun je kiezen om alleen gesproken tekst zichtbaar te maken. Daarnaast helpt ChromeVox leerlingen door hen voor te lezen wat er op het scherm staat. Met nieuwe features als het customizen van spraak, slimme Sticky Notes en verbeterde navigatie hoopt Google dat ChromeVox nog succesvoller is.

(Afbeelding: Google)

Onderwijs inclusiever? Dan de toetsen ook!

Chromebooks hebben allerlei inclusiviteits- en toegankelijkheidsinstellingen. Deze zijn ook beschikbaar wanneer de Chromebook in de examen-modus staat.

Braille in Google Docs

Een klassieke manier om het onderwijs inclusiever te maken is braille. Google docs ondersteunt braille, waardoor alle content in de documenten kan worden gelezen via een braille display.

Andere functionaliteiten die onderwijs inclusiever maken

De hierboven genoemde features springen het meest in het oog. Verder heeft Google extra functies geïntroduceerd die het onderwijs inclusiever maken. Bij sommige is duidelijk dat de toegenomen inclusiviteit een mooie bonus is, maar niet het hoofddoel:

  • Realtime ondertiteling in Google meets (Engels, Spaans, Frans, Duits en Portugees)
  • Smart to-do lijstjes
  • Ondertiteling in Google Slides
  • Live edits in Google Docs
  • Stembesturing en –navigatie in G-Suite