551 scholen nemen deel aan eerste Open Scholendag op vrijdag 12 mei (UPDATE)

- David Van Waeyenberghe

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vraag scholen om op vrijdag 12 mei de deuren te openen voor de allereerste Open Scholendag. Met het initiatief wil de minister geïnteresseerden kandidaat-leerkrachten een blik gunnen achter de schermen van een school. UPDATE: Enkele weken na de oproep van minister Weyts blijkt dat 551 scholen op 12 mei de deuren open zullen zetten.

Open Monumentendag, Open Bedrijvendag en nu dus ook een Open Scholendag. Met die kijkdag wil minister van Onderwijs Ben Weyts kandidaat-leerkrachten een beter beeld geven van het lerarenberoep. Het initiatief richt zich niet alleen tot studenten. Ook kandidaat zij-instromers kunnen die dag een vakvergadering bijwonen, lessen volgen, mee toezicht houden en vooral: vragen stellen aan ervaren leerkrachten.

Twijfels wegnemen

“Iedereen kent de open dagen. Waarom dan geen Open Scholendag?”, stelt minister Weyts? “Heel wat mensen denken wel aan het lerarenberoep, maar wagen de sprong niet. De Open Scholendag kan helpen om twijfels weg te nemen, vragen te beantwoorden en dat laatste zetje te geven. Op termijn moet de Open Scholendag naast de Monumentendag en Bedrijvendag kunnen staan. Met deze eerste editie willen we vooral een basis leggen voor wat hopelijk uitgroeit tot een nieuwe gewoonte binnen ons onderwijs: fier zijn op onze scholen, op het beroep.”

De job van leraar werd in de voorbije jaren stap voor stap aantrekkelijker gemaakt door onder andere betere arbeidsvoorwaarden en ondersteuning in de klas. Beginnende leerkrachten krijgen sneller uitzicht op een vaste benoeming, er is meer aanvangsbegeleiding en zij-instromers kunnen voor veel vakken tot tien jaar anciënniteit meenemen. De persdienst van de minister somt nog heel wat aanpassingen op en stelt dat het beleid vruchten afwerpt. Zo stapten vorig jaar 4.400 zij-instromers in het onderwijs.

lees ook

“Geef vertrouwen, autonomie, tijd en ruimte aan (startende) leerkrachten”

Proeven van het beroep

En toch, ondanks de inspanningen, kampen veel scholen nog met een lerarentekort. Veel Vlamingen denken wel eens aan het lerarenberoep, maar wagen de sprong (nog) niet. Daarom vraagt minister Weyts aan alle Vlaamse en Brusselse scholen om op vrijdag 12 mei hun deuren te openen voor de eerste editie van de Open Scholendag. Potentiële leraren krijgen zo de kans om een dag te proeven van het lerarenberoep. Studenten kunnen de sfeer opsnuiven bij hun mogelijke toekomstige werkgever.

Het initiatief kadert in de ruimere campagne ‘Lesgeven is alles geven’, die mee gedragen wordt door de onderwijspartners. Scholen kunnen zich tot en met 30 maart kandidaat stellen. Deelnemende scholen krijgen ondersteuning op vlak van inschrijvingen, communicatie en materiaal voor hun bezoekers. Het programma op geeft geven ze zelf vorm. Vanaf 6 april kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor een bezoek aan één of meerdere scholen.

Een groot doelpubliek zijn de mogelijke zij-instromers en dat is niet vreemd. Door het lerarentekort worden zij bijzonder aantrekkelijk voor scholen. In de stad Brussel zijn liefst 60 procent van de startende leraren zij-instromers. Er wordt extra ingezet op ondersteuning en begeleiding van de starters. De GO!-scholengroep Impact in Brugge organiseert jaarlijks een jobbeurs en focust daarbij speciaal op zij-instromers. Kobos (Kapelle-op-den-Bos) vraagt dan weer aan ouders om workshops te geven over hun specialiteit. Elk puzzelstukje helpt voor hen in de strijd tegen het lerarentekort.