ICT-coördinatie als team aanpakken: onderzoekers werken richtlijnen uit

- David Van Waeyenberghe

Het project ‘Naar teamgerichte ICT-coördinatie’ zocht en vond handvatten om de transformatie naar een teamgerichte aanpak van ICT-coördinatie te realiseren. Vanaf 18 april vinden zes infomomenten plaats in Vlaanderen en Brussel.

De werkdruk van ICT-coördinatoren ligt vaak bijzonder hoog. De shift naar een opsplitsing in een pedagogische en technische aanpak is al enkele jaren bezig. Steeds meer scholen willen de werkdruk en het takenpakket verdelen onder meerdere personen. Maar ja, hoe stap je als school over op een teamgerichte aanpak van die ICT-coördinatie? Het project ‘Naar teamgerichte ICT-coördinatie’ werkte twee jaar rond het thema.

Handvatten voor transformatie

Onderzoek van onder andere MICTIVO wees uit dat de werkdruk van ICT-coördinatoren echt wel hoog is. Een goede ICT-coördinatie, gedragen vanuit de schooldirectie, is dan ook ontzettend belangrijk. Dat belang werd door de coronacrisis nog eens extra in de verf gezet. Het project ‘Naar teamgerichte ICT-coördinatie’ beschrijft onder andere hoe een school ICT-taken in een team kan verdelen.

“We werkten concrete richtlijnen uit zodat een schoolteam op een gestructureerde manier aan de slag kan met de ICT-coördinatie”, zegt Ella Desmedt van Ideaconsult. Zij werkte mee aan het onderzoek en ging aan de slag met enkele pilootscholen. “Het belang van bijvoorbeeld takenlijsten kan niet worden onderschat. We onderzochten ook hoe een school tot een sterk ICT-team kan komen waarin veelzijdigheid één van de absolute sterktes is.”

lees ook

Liesbeth Maes en Patrick Keysabyl verkozen tot ICT-coördinatoren van het jaar

Infomoment

Het Kenniscentrum Digisprong organiseert naar aanleiding van het project zes infomomenten in Vlaanderen en Brussel. Tijdens de sessies, die een halve dag duren, zal het onderzoeksteam het project kaderen en de resultaten presenteren. Enkele pilootscholen zullen getuigen over hoe zij de transformatie hebben gemaakt naar een sterk ICT-team. In het tweede deel van het infomoment kunnen geïnteresseerde scholen in gesprek gaan met het projectteam en verschillende onderwerpen verkennen op de ‘wereldmarkt’.

De infomomenten vinden plaats in Brussel (18 april), Hasselt (20 april), Kortrijk (25 april), Gent (27 april), Leuven (2 mei) en Antwerpen (9 mei). De sessies starten om 9 uur en sluiten af met een broodjeslunch.

Inschrijven voor één van de infomomenten kan via deze pagina op de website van het Kenniscentrum.