36ste ICT-praktijkdag op maandag 6 februari
De eerste live-editie van de ICT-praktijkdag (sinds de coronapandemie) vindt plaats op maandag 6 februari in Leuven. Het belooft een topeditie te worden met meer dan 120 ICT-opleidingen, keynotes en ontmoetingsmomenten.
Drie jaar na de laatste ‘live’-editie staat er weer een echte ICT-praktijkdag op de kalender. Op maandag 6 februari moet iedereen die van dicht of ver iets te maken heeft met IT in een school aanwezig zijn in de campus Proximus van UCLL in Leuven. Oprichter Hans De Four legt aan Schoolit graag het succes uit van dit ICT-festival. Want de praktijkdag is al twintig jaar dé ontmoetingsplaats voor ICT-coördinatoren, directies, leraren, educatieve partners, en ga maar door.
Leren en ontmoeten
De eerste ICT-praktijkdag vond plaats op 21 oktober 2002 in Brussel. 100 ICT-coördinatoren ontmoetten er die dag elkaar en kregen opleidingen op laptops van scholen. Want de dag voordien reed organisator Hans De Four zowat half Vlaanderen rond om de toestellen op te halen en te installeren in de gebouwen van EHSAL. Het is één van de vele anekdotes die de organisator ons vertelt tijdens een geanimeerd gesprek. Zelfs na twee decennia praat Hans De Four met passie over zijn intussen volwassen kindje.
“Ik kijk er net als zovelen naar uit om iedereen terug live te ontmoeten. Sinds de Corona-uitbraak hebben we enkele online-edities gehouden. Die hebben meer impact maar live heb je meer connectie. Ja, ik ben trots op het parcours dat is afgelegd en dat is lang niet alleen mijn verdienste. Ook dit jaar staat een team van meer dan twintig mensen klaar ook het evenement in goede banen te leiden. Ook nu zal de focus liggen op leren en ontmoeten dankzij de inzet van vele lesgevers.”
Van leerkracht tot organisator
Hans De Four startte zijn professionele loopbaan als leerkracht wiskunde en informatica aan het Zottegemse college. De Herzelenaar betrok van bij de start leerlingen in zijn verhaal. “Ik herinner me dat we samen het computernetwerk hebben opgestart. We bouwden zelfs samen met de leerlingen de computers”, herinnert De Four zich. Hij is trouwens de oprichter van KlasCement. Het populaire platform begon in 1998 samen met leerlingen en is inmiddels onder de vleugels van Onderwijs Vlaanderen.
“Net als KlasCement is de ICT-praktijkdag ontstaan als een bottom-up project met veel inbreng van de betrokkenen. Eigenlijk is de praktijkdag een voortvloeisel van de Microsoft Anytime Anywhere learning summit. Ik werkte op dat moment halftijds voor Microsoft en vond dat de manier van opleidingen krijgen en elkaar ontmoeten toch wel beter kon worden georganiseerd. Dus zette ik mijn schouders onder de praktijkdag.”
Van meermaals tot één keer per jaar
Van 2003 tot 2017 vond de praktijkdag meerdere keren per jaar plaats. Sinds 2018 koos het organiserend team voor één groot event per jaar. “Sinds dit schooljaar heb ik twee fijne collega’s, Mario en Lander (bekend van Gamekunde). Vanuit Impact Connecting organiseren we weer meerdere events per jaar. De meeste zijn online zoals de ICT-praktijkweek die dit jaar een week na de praktijkdag plaats vindt. Bij online editie merken we dat er meer directies, meer vrouwen, meer mensen uit het volwassenenonderwijs en meer deelnemers uit de regio’s komen.
Een grotere impact dus. Bij live edities heb je meer connectie. Beide soorten events vullen elkaar als puzzelstukjes aan. In mei zullen we trouwens het nieuwe festival OMG organiseren. OMG staat voor Onderwijs Met Games en zal de focus leggen op gamification, games en VR in het onderwijs. Dat doen we in Howest Kortrijk.’
Sinds de ICT-praktijkdag één keer per jaar plaats vond, koos organisator Impact Connecting voor UCLL als uitvalsbasis. Daar heeft Hans De Four een eenvoudige verklaring voor. “Er zijn meerdere redenen, maar de belangrijkste is toch dat we hier alle ruimte hebben die nodig is voor de organisatie van een dergelijke gebeurtenis. We verwachten tot 1.000 deelnemers van ICT-coördinatoren tot educatieve partners.”
Sessies van 2,5 uur
De 36ste ICT-Praktijkdag zit tsjokvol interessante keynotes, inspiratie- en informatiesessies. “Het is een volwaardige, praktijkgerichte ICT-nascholingsdag. We willen dat de deelnemers in hun eigen schoolomgeving nadien aan de slag kunnen met wat ze hebben opgestoken. Daarom komen de onderwerpen opnieuw vanuit de leerkrachten zelf. Ook wie de sessies geeft, staat voor de klas of is betrokken bij het schoolbeleid. Alle thema’s komen aan bod en de deelnemers maken vrij hun keuze.”
Na een plenaire openingsvergadering verhuizen de deelnemers naar tientallen lokalen voor sessies van 2,5 uur. Tijdens de middagpauze zijn er voldoende kansen om collega’s te ontmoeten of naar uiteenzettingen te luisteren van educatieve partners van de organisatie. In de namiddag krijgen de deelnemers opnieuw een sessie van 2,5 voorgeschoteld om nadien af te sluiten met een receptie en ruimte voor ontmoetingen.
Aan het eind van de ICT-praktijkdag zal de winnaar worden bekendgemaakt van de wedstrijd ICT-coördinator van het jaar. “We hebben de wedstrijd door Corona noodgedwongen moeten uitstellen. Het spreekt voor zich dat we aan die verkiezing de nodige aandacht zullen schenken. Die bekendmaking is een ideale afsluiter van een drukke maar ongetwijfeld boeiende en leerrijke dag”, besluit Hans De Four.
Deelnemen kan nog
Geïnteresseerden kunnen kon steeds inschrijven voor de 36ste ICT-praktijkdag. Alle informatie over de organisatie van de dag, sessies, … is terug te vinden op ICTdag.be.