Bibliotheken Zonder Grenzen krijgt 450.000 euro voor strijd tegen cyberpesten en nepnieuws

- Jeroen Langendam

Dankzij een gift van 450.000 hoopt Bibliotheken Zonder Grenzen 90.000 Belgische kinderen te kunnen voorbereiden op een veilig online bestaan.

Google geeft Bibliotheken zonder grenzen een bedrag van 450.000 euro voor projecten die kinderen weerbaarder maken tegen cyberpesten en nepnieuws.

Bibliotheken Zonder Grenzen is een vereniging zonder winstoogmerk (VZW) die zich richt op kinderen in de basisschoolleeftijd. In de begintijden van Bibliotheken Zonder Grenzen, richtte de organisatie zich vooral op het toegankelijk maken van kennis en informatie voor alle kinderen. Inmiddels heeft de organisatie al ruim 28.000 bronnen toegankelijk gemaakt, voor kinderen uit meer dan 50 landen.

Informatie en desinformatie staat steeds vaker online

De afgelopen jaren ziet ook Bibliotheken Zonder Grenzen ziet hoe een steeds groter deel van het leven van kinderen zich online afspeelt. De aandacht van de organisatie, die zichzelf beschouwd als een tussenvorm tussen een sociale onderneming en een NGO, verschuift daarom. Niet alleen het beschikbaar maken van kennis is nu een aandachtspunt, ook het stimuleren van mediawijsheid is een doel geworden. Want hoe weet je welke informatie online klopt?

‘Kinderen zijn kwetsbaarder dan ooit’

Dimitrie Verboomen, directeur van Bibliotheken zonder Grenzen over de risico’s: “Kinderen bouwen al hun sociale relaties dezer dagen op via een scherm. Daardoor zijn ze kwetsbaarder dan ooit voor de gevaren van het web, zoals cyberpesten, nepnieuws, phishing en dergelijke.”

Volgens Verboomen is het belangrijk dat kinderen bewust met het internet omgaan. Scholen kunnen slechts beperkt aandacht besteden aan veilig surfen. Daarom zijn volgens hem initiatieven nodig die kinderen leren hoe ze veilig internetten. Niet alleen om fraude, zoals door phishing te voorkomen, maar ook om kinderen het zelfvertrouwen te geven dat ze nodig hebben om zich online te kunnen verweren tegen cyberbullies.

In hun strijd voor veilig internetten en tegen cyberbullyingen vindt Bibliotheken Zonder Grenzen een medestander in Google. Google bouwde eerder het spelplatform “Be Internet Awesome” en trekt nu dus de portemonnee om Bibliotheken Zonder Grenzen te helpen om zoveel mogelijk kinderen te bereiken.

Het geld zal worden besteed aan workshops en trainingen. Hiermee wil de organisatie aan het eind van volgend schooljaar in totaal 90.000 Belgische kinderen (in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) hebben voorbereid op een online toekomst.