Didakta en ViewSonic mikken hoog met raamcontract voor interactieve borden

- David Van Waeyenberghe

Leverancier van (digitaal) materiaal en meubilair Didakta sleepte de raamovereenkomst interactieve borden (Creat) in de wacht. Dat raamcontract voor de aankoop van interactieve borden en accessoires startte op 1 oktober en kan voor duizenden scholen en organisaties een interessante piste zijn. Didakta rekent op partner ViewSonic voor de technologische kant van de overeenkomst.

“Dit raamcontract mogen we gerust baanbrekend noemen, zowel op techniciteit als wat prijszetting betreft”, zegt Vincent Vanhecke van Didakta. “Een groot stuk van het Vlaamse onderwijslandschap komt ervoor in aanmerking. Om een idee te geven, bijna alle scholen binnen het Gemeenschapsonderwijs kunnen intekenen, net als een groot deel van de scholen uit het gemeentelijk en katholiek onderwijs. Al heeft een meerderheid daar wellicht nog niet van gehoord. We zijn ervan overtuigd dat dit een unieke kans is voor tal van onderwijsinstellingen.”

Familiebedrijf Didakta

Didakta startte in 2000 als meubilair bedrijf in het West-Vlaamse Zwevezele. “In 2009 sprong het bedrijf op de digitale trein”, legt Vincent Vanhecke uit. Die trein ging bijzonder hard voor Didakta. “We zijn gegroeid tot een bedrijf dat instaat voor de totaalinrichting van educatieve ruimtes. Daardoor spitsen we ons niet (alleen) toe op bedrijven maar op de volledige educatieve markt. De focus ligt daarbij naast inrichting van de ruimte ook op ondersteuning van de klant.”

Didakta helpt scholen en organisaties bij de volledige inrichting van hun leeromgeving.

Een school, instelling of bedrijf dat een ruimte wil inrichten waar lessen of opleidingen plaatsvinden, is bij Didakta aan het juiste adres. “Op vlak van meubilair hebben we onze ervaring. Wat het digitale aspect betreft werken we meestal samen met ViewSonic voor touchscreens en digital signage. Daarnaast bieden we ondersteuning aan klanten bij het ontwikkelen en optimaliseren van hun (draadloze) netwerkinfrastructuur. Eigenlijk voorzien we alles tussen vier muren, met uitzondering van sanitair en verwarming”, knipoogt Vanhecke.

ViewSonic

ViewSonic is sinds jaren een gerenommeerde naam in het EdTech-landschap. De fabrikant van audiovisuele oplossingen is van oorsprong Amerikaans en heeft afdelingen in meer dan honderd landen. Sinds 2021 werkt Koen Hendrickx voor de BeNeLux-afdeling van ViewSonic. “We verdelen zowat alle audiovisuele oplossingen gaande van pc-monitoren, projectoren tot interactieve schermen voor scholen en bedrijven. Daarbij werken we op basis van samenwerkingen, zoals met Didakta en verkopen dus nooit rechtstreeks aan eindgebruikers”, legt Hendrickx uit.

Voor Koen aan de slag ging bij ViewSonic waren de producten slechts bij een handvol verdelers beschikbaar. Intussen heeft ViewSonic verschillende partnerschappen opgezet. “Daarbij is Didakta ongetwijfeld één van de grootste. We werken nu al bijna drie jaar samen en het partnerschip is nu sterker dan ooit. Het raamcontract van Creat zien we dan ook als een logisch vervolg van die samenwerking.”

Didakta en ViewSonic werken al ruim drie jaar samen voor de inrichting van onder andere klassen.

Overheidsopdracht Creat

De nauwe samenwerking tussen Didakta en ViewSonic resulteerde in het binnenhalen van de nieuwe raamovereenkomst interactieve borden en accessoires. Die overheidsopdracht werd uitgeschreven door Creat. Sinds 1 oktober is de raamovereenkomst van kracht. “We hebben samen op dit contract ingetekend en het samen binnengehaald”, benadrukt Vincent Vanhecke. Die overeenkomst dekt een groot stuk van het onderwijslandschap.

“Veel vzw’s van het vrij onderwijs kunnen intekenen op het contract. Ook heel wat gemeentes met hun onderwijsinstellingen en het volledige Gemeenschapsonderwijs komen in aanmerking. Als we de berekening maken, dan gaat het om duizenden scholen, instellingen, vzw’s die kunnen profiteren van de overeenkomst. We zijn ervan overtuigd dat we hen allemaal een uniek aanbod kunnen voorleggen, zowel wat inhoud als prijs betreft.”

Unieke samenwerking

Het Creat-raamcontract dat Didakta en ViewSonic in de wacht sleepten, is gestart op 1 oktober. Beide partners noemen het een absolute buitenkans voor onderwijsinstellingen. “Dat is geen overdrijving. ViewSonic zet de nieuwste producten in de overeenkomst waardoor het contract niet alleen scherp is naar prijszetting, maar tegelijk technisch eigenlijk ongeëvenaard is”, gaat Koen Hendrickx verder.

“Voor veel scholen zullen de regels op hun aankoop verstrengen, waardoor ze vaker zullen beroep moeten doen op openbare aanbestedingen. Die last valt voor een groot deel weg via dit raamcontract. We merken dat veel scholen geen idee hebben dat het ook eenvoudiger én goedkoper kan. Daarom is het belangrijk dat we samen als partners de boodschap communiceren naar zoveel mogelijk betrokkenen.”

Toestellen op maat en budget

ViewSonic stelde in mei de nieuwste reeks interactieve schermen voor. De EDLA Google-gecertifieerde toestellen maken deel uit van het raamcontract. “Onze schermen werden vroeger vergeleken met grote tablets. Alleen werkten Google-apps er niet op omdat het niet gecertifieerd was. De nieuwe schermen bieden een volledige synchronisatie met Workspace en zijn dus bijzonder interessant voor scholen die met Google werken”, aldus Koen Hendrickx.

EDLA-gecertificeerde toestellen maken deel uit van het raamcontract.

Naast de jongste modellen biedt ViewSonic ook andere toestellen uit het gamma aan. “Niet elke school heeft hetzelfde budget of dezelfde nood aan bepaalde toestellen. Daarom kunnen ze toestellen kiezen uit elk segment en voor elk budget. Het belangrijkste voor ons is dat we scholen en instellingen kunnen uitrusten met performante, degelijke schermen.”

Digisprong

Enkele jaren geleden zorgde Digisprong ervoor dat scholen versneld op de digitale weg terechtkwamen. Dit raamcontract staat volgens Didakta en ViewSonic los van die aankopen. “De focus van Digisprong lag voornamelijk op toestellen voor leerkrachten en leerlingen en de opleiding voor het gebruik van die toestellen”, aldus Vincent Vanhecke. “De focus lag niet op het voorzien van een modern presentatiemiddel, een goed instructiemiddel voor in de klas. Dat is wel waar dit raamcontract in voorziet.”

Service voor én na verkoop

Een nagel waar zowel Koen als Vincent hard op kloppen is de service die bij de raamovereenkomst hoort. “Het stopt niet bij de prijs en de verkoop”, zegt Vincent Vanhecke. “We bieden een on-site garantie van acht jaar en zorgen samen met ViewSonic voor opleiding en opvolging. We zetten de toestellen niet zomaar aan de deur af en laten de scholen er dan hun plan mee trekken. We begeleiden de scholen en gebruikers van bij de start tot lang na de verkoop en installatie.”

Didakta voorziet ondersteuning op verschillende manieren. Zo kunnen gebruikers via de website het opleidingsportaal raadplegen. Daar zetten instructievideo’s gebruikers op de goede weg. “Als tweede aspect voorzien we een opleiding ter plaatse, door ons of ViewSonic. Wie er komt, hangt in grote mate af van de noden van de klant.” Tot slot kunnen klanten één keer per maand een webinar (op woensdag) volgen rond een bepaald thema.

Didakta en ViewSonic zorgen er voor dat gebruikers voor én na de aankoop kunnen rekenen op ondersteuning en bijscholing.

“Het totaalplaatje is zo ontzettend belangrijk”, vult Koen Hendrickx aan. “Ik heb al raamcontracten gezien waar de kopers in de kou worden gelaten. Zoiets willen we te allen tijde vermijden met deze overeenkomst. De klant krijgt een engagement waarbij de scherpe prijs zeker een bepalende factor zal zijn, maar ook de wetenschap dat er begeleiding is van A tot Z. We leveren geen producten om nadien te horen dat mensen er niet mee kunnen werken.”

Procedure

De weg naar een vernieuwde digitale omgeving is zoveel als mogelijk obstakelvrij gemaakt. “Koen zei al dat het raamcontract heel wat lasten van de schouders haalt. Scholen die een project willen realiseren, nemen gewoon contact op met Didakta”, legt Vincent Vanhecke uit. “We zullen dan samen een offerte opmaken met de toestellen die ze nodig hebben onder het Creat-raamcontract. Creat zal de offerte doorsturen naar de school, eventueel met nog bijkomende administratieve vragen.”

Schoolbesturen die een project willen op poten zetten, kunnen rechtstreeks Didakta contacteren. Een andere mogelijkheid om meer informatie te krijgen is naar de Sett-beurs gaan op 28 en 29 februari in Mechelen. Daar zullen beide partners samen een grote stand bemannen. “We heten iedereen daar van harte welkom, uiteraard. Het is een prima moment om onze visie en de inhoud van het raamcontract beter te leren kennen”, besluiten Koen en Vincent.


Dit is een redactionele samenwerking met Didakta en ViewSonic. Meer informatie over het raamcontract interactieve borden en accessoires vind je via de website van Creat.