Waarom scholen steeds vaker voor opensourcesoftware kiezen

- Ilene Langen

Verschillende scholen gebruiken tegenwoordig opensourcesoftware om het lesgeven te vergemakkelijken. De voordelen die het biedt zijn onder andere de kosten die eraan verbonden zijn en de flexibiliteit ervan.

Opensourcesoftware wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in het onderwijs. Het biedt gebruikers dan ook de mogelijkheid om software aan te passen en te verbeteren, dankzij de vrijgegeven broncode. Deze software kan op zijn beurt opnieuw gedeeld worden met anderen, die de toepassingen op hun eigen noden kunnen afstemmen.

Kosten

In principe hoef je geen licentiekosten te betalen voor opensourcesoftware, wat het goedkoop maakt. Toch komt er voor ondersteuning en onderhoud een extra centje bij, indien het ICT-team van de school in kwestie niet over de juiste expertise bezit.

Flexibiliteit

De software biedt daarnaast erg veel flexibiliteit in het onderwijs. Zo zorgen leerplatformen ervoor dat studenten over heel de wereld kunnen deelnemen aan lessen, materialen kunnen delen en kunnen samenwerken vanop afstand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Moodle, waar leerkrachten volledige cursussen ter beschikking kunnen stellen van studenten.

Zijn er andere of nieuwe functionaliteiten nodig? Dan kunnen die zonder problemen aan het platform worden toegevoegd. Daarbij kunnen verschillende opensource toepassingen ook aan elkaar gekoppeld worden.

Veiligheid

Hoewel de broncode van de software openbaar toegankelijk is, zijn de data dat niet. Opensourcesoftware kan dus als veilig beschouwd worden in het onderwijs. Indien er problemen zijn, kunnen deze net dankzij de transparantie ervan meteen door de gebruikers worden opgelost.

Onafhankelijkheid

Tot slot is het belangrijk om mee te geven dat opensourcesoftware je behoedt voor ‘vendor lock-in’. Je bent dus niet gebonden aan een specifiek bedrijf of leverancier wanneer je software aankoopt. Met de broncode kan je namelijk naar je eigen ICT-team of externe programmeur stappen om de software aan te passen.

lees ook

UGent omarmt opensource-technologie voor digitale lessen