Hoe gaat de batterij van je laptop een hele schooldag mee?

- Ilene Langen

Wanneer je op zoek bent naar het antwoord op deze vraag, ben je bij ons aan het juiste adres. We geven je enkele tips mee die de batterijduur van je laptop kunnen verlengen, zodat je een hele dag aan de slag kan zonder je toestel op te laden.

Verlaag de helderheid van je scherm

Eén van de grootste energieverbruikers in je laptop, is je scherm. Hoewel je voldoende helderheid nodig hebt om bij scherp daglicht genoeg te kunnen zien, hoeft je scherm niet altijd op volle toeren draaien. Een paar levels lager kan je namelijk heel wat batterijkracht besparen.

Sommige laptops passen zich tegenwoordig ook aan aan het omgevingslicht. Probeer er dan zeker om te letten dat je helderheid niet de hoogte in schiet. Wanneer je voor de donkere modus kiest op een website of in de Office-apps, zal je dat ook al heel wat energie kunnen opleveren.

Gebruik je toestel offline

Als je altijd wifi of een mobiel netwerk nodig hebt, mag je deze tip gewoon negeren. Maar werk je wel eens vaker aan een Word-document, dan kan je makkelijk even offline gaan. Op die manier stuurt of ontvangt je toestel geen onnodige signalen die je batterijduur doen slinken.

Ook bluetooth kan heel wat energie vreten en zet je best niet altijd aan. Met een ouderwetse Ethernetkabel kan je eveneens wat batterij besparen en blijf je bovendien geconnecteerd.

Sluit onnodige tabbladen en vensters

De processor van een computer verbruikt ook heel wat energie. Dat kan je voorkomen door zo weinig mogelijk tegelijk te laten draaien. Heb je bijvoorbeeld altijd meerdere tabbladen openstaan in je browser? Dan kan je die beter sluiten.

Wanneer je toch graag wil multitasken, kan je bijvoorbeeld Session Buddy (voor Chrome) gebruiken. Deze tool onthoudt naar welke tabbladen je gesurft hebt, zodat je browser deze bij de volgende sessie opnieuw opent.

Installeer alle updates en hou je hoofd koel

Verder is het belangrijk alle nodige updates te installeren op je toestel. Deze focussen namelijk vaak op de levensduur van je batterij en je processor. Als je goed hebt opgelet, weet je dat deze laatste een sleutelrol speelt in het verbruik van je laptop.

Tot slot let je best op de temperatuur van je toestel. Hoe warmer deze wordt, hoe meer moeite hij moet doen om alles in goede banen te leiden. Om weer af te koelen, gebruikt je laptop opnieuw veel batterijkracht, en dat willen we net vermijden.


Lees ook: Laptoptrends in het onderwijs: in gesprek met Acer – Schoolit