Doe slimmere tech-aankopen dankzij deze 6 tips
Dankzij de Digisprong en de coronapandemie hebben scholen meer ingezet op het aankopen van toestellen en andere technologische snufjes. Met deze tips zorg je ervoor dat alle aanbestedingen ook doordacht gebeuren.
Veel scholen moesten twee jaar geleden snel schakelen naar digitaal lesgeven, maar waren daar op dat moment nog niet klaar voor. Het Digisprongplan bracht alles echter in een stroomversnelling. Toch zullen er ongetwijfeld minder doordachte beslissingen genomen zijn op technologisch vlak.
Geen eenmalige kost
Veel ICT-coördinatoren zijn er zich terdege van bewust dat je technologie niet eenmalig kan aankopen, maar dat deze up-to-date moet blijven. Toestellen die werden aangeschaft tijdens de pandemie zullen over vijf jaar waarschijnlijk niet meer vernieuwend zijn.
Daarom is het belangrijk om ook nu al naar de toekomst te kijken, voor er zich problemen voordoen. Toestellen met een hogere inruilwaarde bijvoorbeeld kunnen hier een grote rol in spelen.
Kies wijselijk
Niet alle merken zijn even kwalitatief als andere, of behouden hun waarde. Wanneer je voor het goedkoopste toestel kiest, kan het zijn dat je jezelf in de problemen brengt. Maak je huiswerk dus goed en kijk of jouw deal de beste deal is op lange termijn.
Inruilen of niet?
Wanneer je de toestellen aankoopt is het ook belangrijk om te weten of je ze na verloop van tijd kan inruilen, én welke prijs je dan nog voor je laptops ontvangt. Lab9 laat je bijvoorbeeld je oude iPad inruilen en doet er nog een fikse korting bovenop.
Timing is alles
Verkoop je toestellen niet aan het einde van het schooljaar. Op dat moment is de markt al verzadigd en verlies je heel wat euro’s. Kies er liever voor om een lenteschoonmaak te houden en je apparaten wat vroeger te vervangen.
lees ook
Scholengemeenschap Kogeka deelt 5.000 laptops uit na lange wachttijd
Wacht niet te lang
Belangrijk is ook om niet tot het laatste moment te wachten om nieuwe technologie aan te schaffen. Wanneer er zich problemen beginnen voordoen, is het eigenlijk al te laat. Je inruilwaarde zal dalen, maar ook de leerkrachten en leerlingen kunnen niet meer optimaal werken.
Lange garantie
Verder kan het nog een idee zijn om je garantieperiode te laten verlengen. Wanneer je vroeg bestelt, maar je gebruikt de toestellen pas later, is het handig om de garantie pas op dat moment te laten ingaan. Zo spaar je onnodige kosten uit.
Financieel plan
Tot slot is het van groot belang om je financiën goed te beheren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan met de tijd. De Digisprongmiddelen zijn mooi meegenomen, maar – voorlopig – ook maar een eenmalige geste. Een plan opstellen om de uitgaven te verspreiden, is in deze situatie dan ook nodig.
lees ook