Asus BR1402C review: betrouwbare klasgenoot

- Cédric Van Loon

De Asus BR1402C heeft alles wat je van een schoollaptop mag verwachten en zoekt de goede balans op tussen prijs, prestaties, formaat en stevigheid.

Een schoollaptop vandaag moet vooral goedkoop zijn om zoveel mogelijk studenten een toestel te leveren. Wie een scherpe prijs opzoekt, kan niet van alles het beste hebben. De Asus BR1402C (vanaf 330 euro excl. btw) zet zichzelf goed in de markt dankzij een degelijke mix van onderdelen in een sterk chassis.

Het enige wat we nog missen, is een aanraakscherm bij het basismodel. Asus kan helaas niet toveren binnen deze prijsklasse en maakt wat ons betreft wel de juiste keuze voor wie daar geen prioriteit aan stelt.

Stevig design

Een schoollaptop moet allereerst heel stevig zijn. De Asus BR1402C is getest volgens de MIL-STD 810H-standaard. Wat dat allemaal betekent, lees je hier. Kort samengevat is deze laptop getest op een aantal criteria zoals valschade, stevigheid van het chassis en andere parameters.

Dat betekent niet dat je met deze laptop mag gooien. Asus heeft de laptop aan wat testen onderworpen, maar biedt er geen garantie op. Laat je een laptop vallen en werkt die niet meer, dan heb je pech. De rubberen hoeken helpen gelukkig wel een beetje. De coating aan de voorkant beperkt de zichtbaarheid van vingerafdrukken en minimaliseert krassen.

De MIL-STD-tests zorgen er wel voor dat de Asus BR1402C steviger is dan een gemiddelde laptop. Ook het morsbestendige toetsenbord helpt om de levensduur te verlengen. Een glas water dat over de laptop valt is (normaal) niet erg. Schakel wel de laptop onmiddellijk uit en laat het toestel ondersteboven minstens 24 uur drogen.

Genoeg (verwarrende) connectiviteit

Gezien de scherpe prijs doet de fabrikant zijn best om het toestel toch ietwat kwalitatief te laten aanvoelen. Het blijft plastic en de schermranden rondom zijn bijzonder dik, maar door de toffe achterkant van het scherm ziet het er nog aangenaam uit om overal mee te nemen. Het chassis is handig zelf demonteerbaar zodat een ICT-coördinator de batterij, thermische module, een aantal poorten, toetsenbord en scherm zelf kan vervangen.

Aan connectiviteit geen gebrek: volumetoets, 2x USB-A (USB 3.1 Gen 1), 1x USB-C (USB 3.2), 1x USB-C (USB 2.0), Ethernet (RJ45), 1x HDMI en een hoofdtelefoonaansluiting. Optioneel kan je op de aan-uitknop ook een vingerafdruksensor voorzien.

De twee verschillende USB-C-aansluitingen zijn wel verwarrend. De poorten zien er identiek uit, maar de éne is meer dan 10 keer sneller. USB 2.0 levert maximaal 480 Mbps, terwijl USB 3.1 tot 5 Gbps kan leveren. Er staat ook niet echt een markering dat de ene trager is dan de andere.

Leer dus van buiten dat je de USB-C-poort naast HDMI enkel gebruikt om op te laden en niet om externe opslag aan te sluiten. Die werkt veel beter aan de andere kant van de laptop bij de snelle USB-C-poort. Ook wanneer je een externe USB-C-monitor wil aansluiten, moet dat op de snelle poort.

Beperkte kijkhoek

Het 14 inchscherm biedt voldoende ruimte om te werken dankzij de Full HD-resolutie. Je moet wel recht voor de laptop zitten om optimaal te genieten. De Asus BR1402C gebruikt een TN-paneel om de prijs te drukken, wat maar een beperkte ideale kijkhoek heeft. Een IPS-paneel is wat je wil, maar binnen deze prijscategorie moet je keuzes maken.

We meten een maximale helderheid van 266 nits, wat aan de lage kant is. In een traditionele klasruimte is dat genoeg, maar wie dicht bij het raam zit en de zon schijnt op de laptop, dan wordt tekst op het scherm moeilijk leesbaar.

Qua kleurweergave doet het TN-paneel zijn best. Het kleurbereik is niet slecht (66% sRGB) maar de kleurafstelling had gerust beter gemogen. De witbalans haalt maar een DeltaE van 6,9 terwijl de kleurbalans naar een DeltaE van 7,6 overhelt. Je wil idealiter een DeltaE lager dan twee voor een optimale kleurweergave, iets waar creatieve professionals naar mikken. Voor een schoollaptop zijn we lang niet zo kritisch en is de kans klein dat een leerling er iets van merkt.

Slimme chipkeuze

Ons testmodel van de Asus BR1402C is het basismodel met een Intel N100 aan boord met 8 GB RAM. Dat is geen hoogvlieger vergeleken met de traditionele Intel Core-chips met gevoelig mindere prestaties, maar dat is wat ons betreft niet zo belangrijk. We kunnen nog altijd vlot blijven surfen en schooltoepassingen openen. Extra handig: deze laptop in combinatie met de Intel N100-chip heeft geen ventilator nodig om alles koel te houden. Je toestel is bijgevolg altijd fluisterstil.

Waar je wel op moet letten, is de beperkte grafische prestaties. Wie 3D-toepassingen gebruikt, kijkt beter naar een krachtiger en duurder model met minstens een Intel Core-chip met geïntegreerde Intel Iris Xe Graphics.

De lees- en schrijfsnelheid van de interne opslag ligt laag vergeleken met een traditionele laptop, maar nog steeds hoog genoeg om vlot te werken.

Batterijduur

De Asus BR1402C scoort goed op batterijduur. Dankzij de trage Intel-chip is de verwachte batterijduur ook altijd consistent. Of we nu de chip onder belasting zetten of lichte taken uitvoeren zoals een video kijken, het maakt amper een verschil. We komen gemakkelijk een volledige schooldag rond zonder dat een stopcontact nodig te hebben.

Gelukkig is de batterij goed, want laden gaat niet bepaald snel. Reken op ongeveer een uur om de laptop halfvol te laden, tot 80 procent laden duurt bijna twee uur.

Conclusie

Asus levert een goed gebalanceerde laptop die in onze ogen goede keuzes maakt om binnen een scherp budget te blijven. Zo hebben we liever een 1080p TN-paneel dan een 720p IPS-paneel en geniet een goedkope Intel N-chip de voorkeur op een Intel Core-chip, zonder dat je aan de connectiviteit komt en een uitstekende batterijduur.

De Asus BR1402C (vanaf 330 euro excl. btw) is geen snelheidsmonster, maar dat mag je ook niet verwachten. Voor scholen is dit echter wel een perfect toestel aan een scherp prijskaartje, zeker wanneer een aanraakscherm geen prioriteit is.

Getest model (330 euro excl. btw): Intel N100, 8 GB RAM, 128 GB SSD, mat Full HD-scherm (1.920 x 1.080 pixels), Windows 11 Pro Edu

8
  • Stevig design
  • Scherpe prijs
  • Veel connectiviteit
  • Degelijke batterijduur
  • Scherm met beperkte kijkhoek
  • Middelmatige prestaties