Windows 365 en Cloud PC: klaar voor de eerste schooldag?

- Ilene Langen

Microsoft lanceert Windows 365 en Cloud PC: het nieuwe beheerde virtuele desktop-aanbod, zowel voor kleine als grote bedrijven. Je hebt nu dus enkel nog een scherm en een goede netwerkverbinding nodig om Windows 10 of Windows 11 te gebruiken. Maar is het Windows 365-aanbod ook interessant voor het onderwijs?

Het nieuwe Windows-aanbod is eindelijk beschikbaar. Dankzij Windows 365 en Cloud PC kan je zonder veel hardware Windows 10 of 11 virtueel gebruiken. In het bezit zijn van een scherm en een goede netwerkverbinding, is voldoende. Microsoft doelt met dit aanbod zowel op grote als kleine bedrijven. Maar wat precies met scholen?

De virtuele desktop-ervaring is zeker niet nieuw, maar Microsoft verpakt het slim in het Windows 365-pakket. Wat is Cloud PC dan, horen we jou al denken. Wel, Cloud PC is de digitale computer gekoppeld aan een enkele gebruiker van dat pakket. De gebruiker werkt op die manier altijd in dezelfde omgeving, met zijn of haar persoonlijke instellingen, toepassingen en bestanden, overal ter beschikking. Je kan bijvoorbeeld inloggen in de Cloud PC op je laptop, daar een mooie PowerPointpresentatie in elkaar knutselen en deze later verder bewerken op je tablet of smartphone.

Oud nieuws

Met Windows 365 is er inderdaad niets nieuws aan de horizon. Azure Virtual Desktop bestond namelijk al eerder, en dat onder de naam Windows Virtual Desktop. De splinternieuwe toepassing is dus niets meer dan een Virtuele Desktop Infrastructuur (VDI)-oplossing die draait op de cloudinfrastructuur van Microsoft. Dankzij het handig samengestelde pakket is de dienst echter veel gebruiksvriendelijker voor zowel gebruikers als administrators.

Gebruiksgemak

Windows 365-klanten hoeven zich geen zorgen meer te maken over het beheren van specifieke infrastructuur. Microsoft neemt namelijk alle complexe taken van je over. Dankzij de Endpoint Manager staan de Cloud PC’s netjes naast de fysieke toestellen en wordt alles vlot gemanaged. Alle beheers- en beveiligingsregels kan je als administrator ook op beide ‘toestellen’ toepassen.

Daarnaast kan je dankzij het Endpoint-dashboard zien of alles naar behoren werkt. Gebruikers die geen toegang hebben tot hun Cloud PC en Cloud PC’s zonder toegang tot specifieke data of toepassingen, kunnen zo naadloos worden opgevolgd. Microsoft biedt zelf ook een Watchdog-dienst aan, zodat ze het functioneren van de netwerkverbindingen persoonlijk mee in het oog kunnen houden.

Als klant kies je dus gewoon het formaat van de Cloud PC waar je mee wil werken en het prijskaartje dat hieraan vasthangt. Microsoft configureert het geheel en iedereen kan meteen aan de slag.

Is het ook veilig?

Sinds de eerste lockdown werken steeds meer mensen van thuis uit. Omdat het voor bedrijven moeilijk is om alle endpoints zowel thuis als op kantoor veilig te stellen, positioneert Microsoft Windows 365 als een betrouwbaar alternatief. Met Cloud PC kan je in elke omgeving veilig gebruik maken van je bestanden en toepassingen, zonder vast te hangen aan een specifiek toestel. De data op de Cloud PC blijft ook steevast versleuteld op de virtuele infrastructuur van Microsoft. Op die manier komen gevoelige gegevens niet in de foute handen terecht.

De beveiliging van een Cloud PC is qua beheer gelijkaardig aan dat van een klassieke computer. Je kan bijvoorbeeld als administrator Microsoft Defender met bestaande regels uitrollen naar de Cloud PC. Tweestapsverificatie en Microsoft Azure Active Directory (AD) kunnen er bijkomend voor zorgen dat schurken zich geen weg weten te banen naar jouw Cloud PC’s. Je kan zelfs zien welk toestel via welke verbinding wil inloggen. Windows 365 is er dus in staat om een verdwaalde PC uit China te blokkeren die jouw structuur wil binnendringen.

Voor bedrijven

In eerste instantie wordt het nieuwe aanbod van Microsoft gepromoot in grotere bedrijven. Daar kan Windows 365 een mooie aanvulling zijn op de bestaande endpoint-infrastructuur voor administrators zonder VDI-ervaring. Zo kan er bijvoorbeeld snel een Cloud PC gecreëerd worden voor een tijdelijke werkkracht of stagiair, zonder specifieke hardware te voorzien. Kleine bedrijven zoals kmo’s kunnen hun IT-last echter ook verkleinen door Windows 365 te installeren in de toekomst.

Wanneer je als administrator wel ervaring hebt met VDI-oplossingen, zit je volgens Microsoft beter bij Azure Virtual Desktop. Met meer knopjes en schakelaars, en dus ook meer instellingen voor de moedige administrator, is deze dienst net iets meer geavanceerd.

Ook voor het onderwijs

Om wat meer duiding te geven bij het gebruik van Windows 365 in het onderwijs, gingen we in gesprek met Patrick Viaene, hoofd van de Microsoft 365 Business Group in België, en Lien Deleenheer, Microsofts Industry Solution Manager op het vlak van educatie. Volgens hen kan Windows 365 wel degelijk nuttig zijn voor het onderwijs, al blijft de individuele, gewone pc voor leerlingen ook belangrijk. Wanneer een laptop volledig beheerd wordt door Microsoft, leert een leerling dan ook geen kleine akkefietjes oplossen of een printer en antivirussoftware installeren.

Windows 365 kan daarentegen wel handig zijn voor leerlingen of studenten die met zware programma’s als AutoCAD moeten werken. Vaak hebben ze die programma’s maar vijf tot tien procent van de tijd nodig en dan is het aankopen van een erg dure laptop minder wenselijk dan de programma’s draaien op een Cloud PC. Ook scholen die reeds Chromebooks en iPads aankochten maar toch gebruik willen maken van de Windowsomgeving, zijn gebaat bij Windows 365. Op die manier kunnen leerlingen leren werken met specifieke Windowstoepassingen, zonder dat de school moet overschakelen naar andere toestellen.

Daarnaast is Windows 365 makkelijk in te stellen voor het afnemen van examens, gezien je een volledig gecontroleerde omgeving kan bouwen waarin studenten geen andere applicaties kunnen openen.

Maar is het ook rendabel?

Om de kosten te drukken, kunnen scholen opteren voor het aankopen van goedkope toestellen met weinig intelligentie. Indien de laptops eigendom zijn van de school, is het financieel interessant om Windows 365 in het onderwijs te gebruiken. Zijn de leerlingen eigenaar van de toestellen, wordt het al prijziger. Het nieuwe Windows 365-aanbod staat ook helemaal los van de traditionele Windows-licenties omdat deze toestelgebonden zijn. De Office-licentie, die gebruikersgebonden is, kan een gebruiker instellen binnen de Windows 365-omgeving maar ook op zijn of haar gewone pc.

Volgens Patrick Viaene hoeven scholen nog niet meteen op de Windows 365-kar te springen. Zo’n strategische beslissing kan namelijk niet snel gemaakt worden en scholen hebben nog tijd nodig om zich aan te passen aan de Digisprong. Microsoft is op dit moment vooral bezig met het begeleiden van scholen in het aanpassen aan de Digisprong en het zo goed mogelijk inzetten van pc’s. Lien Deleenheer voegt hier nog aan toe dat scholen op dit moment vooral moeten zoeken naar hoe ze hun pedagogische visie en nieuwe digitale middelen in een mooi geheel kunnen gieten.

De financiële middelen voor scholen om te werken aan hun infrastructuur zijn nog nooit zo hoog geweest. Dat wil echter niet zeggen dat ze allemaal klaar zijn om naar de cloud te verhuizen. Op dit moment ligt er veel vrijheid bij scholen, wat zorgt voor een grote diversiteit in het onderwijslandschap.

Een ‘klein’ minpuntje

Hoewel er een aantal voordelen verbonden zijn aan het werken met Windows 365 in het onderwijs, legt een gebrekkige internetverbinding de dienst helemaal plat. Offline werken behoort helaas niet tot de opties. Wanneer er iets misgaat met je netwerkverbinding, zal er van je Cloud PC dus niet veel overschieten. Lien Deleenheer legt daarom opnieuw de nadruk op het gebruik van gewone pc’s in scholen. Leerlingen en leerkrachten kunnen zo naadloos switchen tussen online en offline werk, wat nog steeds grote voordelen biedt.

Of Windows 365 zo groot zal worden als Microsoft 365 is nog maar de vraag. Volgens de experten ligt de kracht van Microsoft eerder bij de toepassingen die zij voorzien – zowel voor bedrijven als voor het onderwijs – en niet zozeer bij de achterliggende structuur.