Microsoft lanceert Windows 365 en Cloud PC

- Ilene Langen

Op de digitale Inspire-conferentie heeft Microsoft Windows 365 en Cloud PC geïntroduceerd, zowel voor grote als kleine organisaties. De instapprijs van de Business-optie is 31 dollar per maand. Prijzen in euro zijn nog niet beschikbaar.

Microsoft lanceerde enkele weken geleden op de digitale Inspire-conferentie Windows 365 en Cloud PC. Windows 365 is een virtual desktop infrastructure (VDI)-oplossing die draait in de cloud, Cloud PC is de noemer voor individuele virtuele computers van gebruikers. Windows 365 is eenvoudig en gebruiksvriendelijk, en ondersteunt zowel Windows 10 als Windows 11.

Cloud PC

Met het gebruik van Windows 365, krijgen werknemers eigenlijk een Cloud PC in handen. Het besturingssysteem bedoeld voor desktop, draait dus in een Microsoft-datacenter dat altijd beschikbaar is. Ook zal de Cloud PC alle instellingen, toepassingen en bestanden van zijn gebruikers bewaren, op welk toestel ze ook inloggen. De enige voorwaarde hieraan verbonden is een goede internetverbinding.

Je zorgen maken over het beheer van zo’n Cloud PC is niet nodig. Dankzij de integratie van Microsoft Endpoint Manager hoef je geen ervaring te hebben met VDI-oplossingen. Je kiest gewoon welke virtuele pc er aangemaakt moet worden, berekent de kostprijs en start met werken. De complexe taken neemt Microsoft voor je op.

Prijzen

Voor 31 dollar per maand kan je de Business-optie aankopen die focust op organisaties met minder dan 300 gebruikers. In ruil krijg je een Cloud PC met twee virtuele processoren (vCPU’s), 4 GB RAM en 128 GB opslag. De instap Cloud PC-formule heeft één vCPU, 2 GB RAM en 64 GB opslag en wordt doorgaans aangeraden voor het onderwijs. De prijs hiervan is op dit moment helaas nog niet bekend.


Wat is een vCPU?

vCPU staat voor virtual centralized processing unit of virtuele processor. Het representeert een kerndeeltje van de onderliggende, fysieke processor toegeschreven aan een virtual machine (VM) of virtuele computer.


Op 2 augustus introduceert Microsoft nog meer opties en europrijzen. Hieronder vind je alvast alle mogelijke configuraties terug:

Windows 365
Bron: Microsoft

Lees ook: Windows 365 en Cloud PC: de computer heruitgevonden?