Vijfde leerjaar Sint-Paulus Hansbeke is meest mediawijze klas van Vlaanderen

- David Van Waeyenberghe

Het vijfde leerjaar van de Sint-Paulus basisschool uit het Oost-Vlaamse Hansbeke mag zich de meest mediawijze klas van Vlaanderen noemen. De klas van juf Nathalie zijn kwam als winnaar uit de bus van De Schaal van M. Dat is een mediawijze wedstrijd van Mediawijs en Ketnet voor 10-12 jarigen.

De Hansbeekse klas mag zich dus, in navolging van de Leerexperts uit Antwerpen, een jaar lang de ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’ noemen. Ketnet-wrapper Sarah en het team van Mediawijs brachten de leerlingen woensdagvoormiddag het goede nieuws. Het vijfde leerjaar wist de jury te overtuigen met hun inzending voor de wedstrijd. De leerlingen maakten een videoverslag van hun zoektocht over ‘Het leven van een influencer’. Ze winnen een setbezoek aan de opnames van Hilly Skate.

Straffe onderneming

“De mediawijze zoektocht van de klas heeft heel wat teweeg gebracht op school en in het dorp”, glundert juf Nathalie. “De klas pakte het groots aan en heeft meer dan 100 mensen uit het dorp kunnen te overtuigen om deel te nemen.” Al die straffe prestaties zien de jongeren nu dus beloond met winst in de Schaal van M. Dat is een leuke en laagdrempelige manier voor leerkrachten om met mediawijze thema’s aan de slag te gaan. Liefst 1.900 klassen en 39.000 leerlingen namen deel aan de zevende editie van de wedstrijd.

Kinderen hebben op steeds jongere leeftijd een gsm en zijn al vroeg actief op sociale media. Het is belangrijk hen van meet af aan mee te trekken in het verhaal van mediawijsheid: online reclame en privacy, netiquette, betrouwbare informatie maar ook cybersecurity en AI. “Met ‘De Schaal van M’ leren ze op een creatieve en speelse manier verstandig daarmee omgaan”, zegt coördinator Elke Boudry.

Klassen in de prijzen

Naast het vijfde leerjaar van Sint-Paulus vielen nog heel wat klassen in de prijzen door hun mediawijze inspanningen. Zij verdienen allemaal hun plaatsje in dit artikel. Deze klassen eindigden in de top tien en winnen een doe-prijs:

  • L5 Sint-Paulus Hansbeke (Setbezoek tijdens opnames van Hilly Skate + vervoer)
  • 6de LeuterPeuters van GBS De Linde (VRT klasbezoek + vervoer)
  • Klas Paars van Go! Freinetschool De Step (VRT klasbezoek + vervoer)
  • De Mediaparels van VBS De Parel (Bezoek Technopolis + vervoer) 
  • Klimoppers van Klim Op (Workshop Hands-on M Museum in Leuven)
  •  6L Duizendpoot van GBS De Duizendpoot (Cyboteur workshop door LIDK)
  •  MEDI(H)AMSTERS van VBS Zeppelin (Workshop mediawijsheid door Bib zonder grenzen)
  •  H15: De Masters van De3master – Campus Herentals (Workshop door Het Archief voor Onderwijs)
  • De toekans en de Flamingo’s van KOHA De 5-sprong – Campus Ganzenberg (Workshop WOW door Pimento)
  • Paardenklas van de Zonnebloemschool Izegem (Escape box Cyberhelden)

lees ook

Vicli organiseert online masterclasses AI en cybersecurity

Voor deze klassen, die eindigden tussen de elfde en twintigste plaats, voorziet Mediawijs een leuk pakket:

Wonderteam 6B van Wonderwijs, 6e leerjaar van GBS Maasmechelen, De Vijf’ertjes van VBS Mater Dei, Smileys van De Fonkel, Medialeeuwen 5A en 5B van Vrije basisschool De Leeuw Zedelgem, 6A van Basisschool den Heuvel, 6A van VBS De Wijngaard, L29 van BuBaO Sint-Lievenspoort en de Pandaklas van De Fonkel Aartrijke.