Raspberry Pi 4 is tot vier keer krachtiger dan voorganger
De Raspberry Pi is de ideale computer voor in het klaslokaal, dankzij zijn lage prijs en compacte formaat. Met de vierde editie wordt de mini-pc een stuk performanter. Dat schrijft Techzine.
De pc in broekzakformaat kan worden gebruikt om simpelweg te computeren, te leren programmeren of leuke projecten in elkaar te boksen. Met de introductie van de Raspberry Pi 4 geeft de Raspberry Pi Foundation gebruikers een pak meer prestaties en functionaliteit in handen aan dezelfde lage prijs.
Hoewel de Raspberry Pi Foundation altijd aangaf dat het pas in 2020 een vierde versie van zijn populaire minicomputer op de markt zou brengen, kon het die datum flink naar voor schuiven dankzij een snellere ontwikkeling van de BCM2711-chip van Broadcom, die de Pi 4 aanstuurt.
2 tot 4 keer sneller
De quadcore BCM2711 is een complete herimplementatie van de chip in de vorige Raspberry Pi, op een kleiner procedé (28 nanometer). Die procesverkleining brengt een flinke energiebesparing met zich mee, waardoor de ARM-chip kon worden uitgerust met krachtigere Cortex-A72-kernen, geklokt op 1,5 GHz. Het vertaalt zich volgens de makers in prestaties die twee tot vier keer hoger liggen dan voorheen.
Bovendien liet de proceswijziging toe om ook andere elementen van het ontwerp te reviseren. Er werd overgestapt naar LPDDR4-geheugen om de bandbreedte te verdrievoudigen en het computertje ondersteunt videodecodering, 3D-graphics en display-uitvoer in 4K aan 60 fps (of dubbele 4K aan 30 fps). Daarnaast werden Gigabit Ethernet en PCI Express-controllers toegevoegd.
Drie varianten
Voor het eerst krijgen gebruikers de keuze uit verschillende hoeveelheden RAM-geheugen. De instapversie van de Raspberry Pi 4 beschikt over 1 GB RAM en kost 35 dollar. De versie met 2 GB kost 45 dollar en voor 4 GB RAM betaal je 55 dollar.
Om toekomstgericht te zijn, werd een USB-C-poort toegevoegd voor stroomtoevoer. Daarnaast tekenen ook nog twee klassieke USB-3- en twee USB-2-poorten present. De oude HDMI-poort maakt plaats voor twee micro-HDMI-poorten, om twee schermen tegelijk aan te sturen.
Verder biedt de Pi 4 ook nog altijd enkele draadloze mogelijkheden, met ondersteuning voor Bluethooth 5.0 en dual-band 802.11ac wifi, tegenwoordig beter bekend als Wifi 5.