Radxa Rock Pi S: een miniscule quad-core computer

- Jeroen Langendam

Nog een concurrent voor de Raspberry Pi: Radxa komt met de Rock Pi S. Een quad-core computer die vanaf 10 dollar verkrijgbaar is.

Met een verkoopprijs vanaf 10 dollar lijkt de Radxa Rock Pi S een geduchte tegenstander voor bestaande spelers zoals Raspberry Pi. De Rock Pi S is ongeveer half zo groot als de Raspberry Pi B, en kost een derde. Maar daar krijg je ook een stuk minder voor.

Zo heeft de Rock Pi S geen grafische kaart, geen beeldschermpoort en geen HDMI-output. Ook qua geheugen haalt de Rock Pi S het niet bij de Raspberry, want het basismodel telt slechts 256 MB RAM. Duurdere varianten hebben wel meer geheugen, tot maximaal 512 MB Ram en 8 GB flash-geheugen.

Voor veel educatieve projecten die je met de Raspberry Pi kunt uitvoeren is de Rock Pi S dus geen volwaardig alternatief.

Toch zou het te kort door de bocht zijn om de Rock Pi S meteen af te schrijven, want met een microSD-kaart, twee USB 2.0 poorten (één Type A, één type C), een 10/100 Ethernet kaart, een 26-pin GPIO en 26-pin voice/audio heeft het apparaatje zeker zijn waarde voor projecten waarbij een beeldscherm niet noodzakelijk is. Wie echt handig is kan via een omweg trouwens toch een beeldscherm aansluiten, want de Rock Pi S biedt enige ondersteuning voor een Waveshare 3,5″ LCD scherm.

De Radxa Rock Pi S is online verkrijgbaar via onder andere Seeed Studio.