Precies op tijd: Chrome OS 81 op bijna alle Chromebooks

- Jeroen Langendam

Voor online examineren met ProctorExam moet Chrome geïnstalleerd staan op de laptop of PC van de examenkandidaat.

Nadat vorige updates vertraging hadden opgelopen komt Google precies volgens planning met Chrome OS 81. Wat brengt deze update ons?

Ook Google heeft door de coronacrisis op een hoop punten haar planning moeten bijstellen. Zo is de planning voor Chrome OS updates overhoop gegooid. Chrome OS 82 is helemaal geschrapt en Chrome OS 81 werd uitgesteld tot deze week.

Sommige kenners denken dat de gedwongen vertraging precies is wat Google nodig had. Het idee bestond dat Google steeds meer buiten adem raakte in haar pogingen om de planning maar te halen. Tevergeefs, want Chrome OS 80 kwam uiteindelijk weken te laat uit.

Door de roosterwijziging kon Google even pas op de plaats maken en weer op adem komen. Chrome OS 81 komt daardoor precies op de geplande dag uit.

Wat brengt Google Chrome OS 81 ons

Zoals bekend probeert Google de gebruikerservaring op devices zoveel mogelijk te uniformeren. Daarom bevat Chrome OS 81 een nieuwe manier van navigeren, vergelijkbaar met zoals je dat op tablets zou doen. Denk aan het opwaarts swipen om naar “home” te gaan, of swipe omhoog en hold om multitasking te openen.

Foto in foto

Chrome OS kent al een tijdje Picture-in-Picture, maar in veel apps werkte het niet optimaal. Vanaf nu zullen alle apps die via de PlayStore op je Chromebook geïnstalleerd zijn naar behoren werken.

Draadloos delen

Dankzij instant tethering kun je snel en makkelijk je draadloze verbinding van je telefoon delen met je Chromebook. Tot nu toe lukte dat vaker niet dan wel, maar met Chrome OS 81 moet dit op elke Android telefoon een peulenschil zijn.

Makkelijker bestanden zoeken

Dankzij verbeteringen aan de Launcher wordt het een stuk makkelijker om bestanden op je device terug te vinden. In de Launcher kun je trouwens niet alleen bestanden op je eigen apparaat terugzoeken, je kunt er ook meteen een Google-zoekopdracht uitvoeren, apps zoeken of Google Assistant starten – bijvoorbeeld om thuiswerktips te krijgen.

Chrome OS 81 installeren

Wil je Chrome OS 81 zo snel mogelijk op je Chromebook installeren? Ga dan naar settings -> About -> Chrome OS -> Check for Updates om de meest recente versie te installeren.

De volgende Chrome OS update (#83) komt naar verwachting op 26 mei 2020 uit.