Nieuw LEGO Mindstorms-pakket beschikbaar

- Jeroen Langendam

LEGO komt met een nieuw LEGO Mindstorms-pakket. Dit pakket is een waardige opvolger van het Mindstorms dat we al zeven jaar kennen. Het is echter niet goedkoop.

Lego Mindstorms is een prachtig instrument om leerlingen op een leuke manier te leren programmeren. Het Deense bedrijf dat we zo goed kennen van de gekleurde steentjes heeft zelfs lessen Programmeren in Python ontwikkeld.

De meest recente versie, LEGO Mindstorms EV3, is inmiddels al ruim 7 jaar oud. Dat roept de vraag op: is Mindstorms nog wel voldoende bij de tijd voor technologie-onderwijs? Immers, de technologische ontwikkeling verloopt in een razend tempo, dus moeten onderwijs tools hun best doen om bij te blijven.

Die vraag beantwoordt LEGO door een nieuwe Mindstorms-pakket op de markt te brengen. Net zoals bij de Mindstorms de we al kenden kan hierin ook worden geprogrammeerd in Scratch en Python.

Het nieuwe Mindstorms pakket bevat voldoende onderdelen (949 om precies te zijn) om vijf verschillende robots te bouwen. Naast de traditionele robot zijn dat twee robots die met een katapult zijn uitgerust, een vierpotige robot (cyberpet) en een Modular Vehicle Module (MVM).

Het laatste model is zo veelzijdig dat het een manusje-van-alles is. De MVM past perfect in de aloude LEGO-filosofie dat de enige beperking bij het spelen de fantasie zou moeten zijn. Natuurlijk is deze robot van LEGO compatibel met alle andere lego producten. Je kunt hem dus heel eenvoudig uitbreiden met Lego Technic onderdelen.

Programmeren met LEGO

De LEGO Mindstorms is extra veelzijdig doordat er al zo’n 50 bewegingen zijn voorgeprogrammeerd. Denk aan basale operaties als navigeren en het oppakken van objecten. Maar ook een robotdansje, een high-five en het afvuren van projectielen kan de robot al zodra je de doos opent.

Om al deze handelingen uit te voeren zijn sensoren en  rekenkracht nodig. Dit haalt de robot uit de “Intelligent Hub”. Behalve de CPU bestaat de intelligent hub ook uit een bluetooth-verbinding en een micro-usb-poort. De hele set loopt op een oplaadbare li-ion-accu.

Beschikbaar in het najaar

LEGO heeft aangekondigd dat de nieuwe LEGO Mindstorms in de herfst van 2020 in de winkels ligt. De verkoopprijs zal ongeveer 360 euro bedragen.