LG TN3F-serie: ‘Welkom bij het schoolbord van de toekomst’

- Jeroen Langendam

Met de introductie van de TN3F-serie Interactive Digital Boards belooft LG een waaier aan nieuwe mogelijkheden voor het onderwijs. Maar dat is voor het bedrijf nog niet genoeg.

De Zuid-Koreaanse electronica fabrikant LG komt met een nieuw ‘Interactive Digital Board’ (IDB), de TN3F-serie. Dit is een touchscreen display dat volgens het bedrijf is ontworpen om te voldoen aan de veranderende technologische behoeften in het onderwijs.

Nieuwe samenwerking in het onderwijs

Het mooie van de LG IDB’s is dat ze ontworpen zijn om persoonlijke samenwerking te faciliteren, ook wanneer je samenwerkingspartners zich elders bevinden. Dat biedt bijzondere mogelijkheden voor het onderwijs.

Zo zouden scholieren van verschillende scholen kunnen samenwerken aan een project. Maar ook grensoverschrijdende samenwerking wordt een stuk makkelijker, wat culturele uitwisseling en internationalisering bevordert.

In het hoger onderwijs zouden de nieuwe schermen van LG interdisciplinaire projecten, met studenten van verschillende opleidingen, kunnen faciliteren.

Technisch hoogwaardig interactief scherm

De LG TN3F-serie is helemaal van deze tijd. Het beeldscherm heeft een Ultra HD-resolutie en biedt vanuit elke hoek scherp zigt. Het touch-screen van deze schermen gebruikt In-Cell. Dit is dezelfde technologie die in de jongste generatie smartphones wordt toegepast, waardoor deze telefoons lichtgewicht zijn en snel reageren.

Voor docenten is fijn dat LG belooft de Active Pen een realistische weergave van het handschrift biedt. Door meer of minder druk te zetten op de pen kunnen lijnen dikker of dunner worden. Dat is ideaal wanneer je tijdens de les iets extra wilt benadrukken.

Geen conciërge meer nodig

Nog fijner is dat leerkrachten nooit meer de conciërge hoeven te bellen omdat het smartboard niet werkt, zo belooft LG ons. Elke onderwijsprofessional kent de frustratie wanneer het smartboard niet opstart, terwijl de klas steeds rumoeriger wordt. LG stelt dat de userinterface van de TN3F zo gebruiksvriendelijk is dat het opstarten een peulenschil wordt.

Ook het vinden van bestanden wordt makkelijker, want presentaties en ander digitaal materiaal wordt opgeslagen via het dashboard en kan makkelijk met anderen worden gedeeld.

Met zijn dertigen tegelijk

Hoewel LG trots is op de TN3F, maakt het bedrijf duidelijk dat er meer innovatie in het verschiet ligt:’Onderwijstechnieken maken de laatste jaren een flinke ontwikkeling door. Om hier consistentie in aan te brengen, heeft de EU reeds in drie grootschalige initiatieven geïnvesteerd rondom interactieve onderwijsmodellen: de ET2020, de IETC en Erasmusplus. LG draagt hieraan bij door de ontwikkeling van de nieuwe TR3BF touchscreen displays.’

Een belangrijke feature van de volgende serie is dat er meerdere mensen tegelijk een verbinding met het scherm kunnen maken. De mogelijkheden met een traditioneel smartboard zijn beperkt, doordat er slechts één persoon tegelijk ingelogd kan zijn. Wil je als docent interactie mogelijk maken, dan moet je gebruik maken van bepaalde apps, zoals quiz-programma Kahoot of de feedbacktool Answergarden.

Afbeelding: LG

Met de TR3BF touchscreens zouden tegelijkertijd 30 leerlingen verbinding kunnen maken, waardoor samenwerking nog makkelijker wordt. Door een groot aantal multitouch punten, schrijfpunten en verschillende pennen kunnen meerdere leerlingen tegelijk op het scherm werken. Zoals LG zegt: ‘Welkom bij het schoolbord van de 21ste eeuw.’