Lancering Raspberry Pi 5 niet voorzien in 2023

- David Van Waeyenberghe

De producent van de populaire en goedkope microcomputer brengt wel 100.000 single-units van Raspberry Pi 4 op de markt in de eindejaarsperiode.

De microcomputers van Raspberry zijn gegeerd bij techliefhebbers, scholen en ontwikkelaars. Enerzijds omdat ze goedkoop zijn, voor 45 dollar heb je al de basis van een pc. Anderzijds is de single-board computer veelzijdig in gebruik en draait het op Linux. Door de wereldwijde toeleveringscrisis kampt Raspberry al maanden met productietekorten. Fans zullen nog minstens een jaar geduld moeten oefenen om de lancering van Raspberry Pi 5 mee te maken.

Verstoorde kadans

De problemen langs de toeleveringskant treffen alle techfabrikanten. Dus ontsnapte ook Raspberry er de voorbije maanden niet aan. Deze problemen zorgen voor een verstoorde kadans in de ontwikkeling van nieuwe producten, in het geval van Raspberry is dat de Pi 5. De lancering van de microcomputer was voorzien voor volgend jaar maar daar moeten de fans niet op rekenen. Dat zegt CEO Eben Upton in een interview met Christopher Barnatt.

“Voor Raspberry zal 2023 een hersteljaar zijn”, aldus Upton. “We moeten voorzichtig zijn en niet zomaar een nieuwe versie afleveren. Die moet voldoen aan onze standaarden en tegelijk mag de productie niet ten koste gaan van andere Raspberries in ons gamma. Daarom kozen we in de eerste plaats aan verbeteringen, zowel in software als energie-optimalisatie. Ik verwacht dat we tegen midden volgend jaar opnieuw een voldoende stock zullen hebben opgebouwd.”

100.000 x Rapsberry Pi 4

De CEO van Raspberry heeft in een blogpost ook goed nieuws voor de fans van de mini-pc. “We hebben in de loop naar het eindejaar ruim 100.000 exemplaren aan de kant kunnen zetten van verschillende Pi 4-varianten. Zie het als een bedanking naar onze enthousiaste klanten voor hun hun geduld de voorbije maanden. We zijn nog niet helemaal waar het hoort, maar we komen er langzaamaan wel.”

Enkele modellen, zoals de Zero, zijn gestegen in prijs. Dat is niet het geval voor de Pi 4. Upton raadt geïnteresseerde kopers aan om stocks te checken via de gekende Raspberry-kanalen en officieel erkende verkooppunten. “Via tools zoals rpilocator kunnen klanten zien welke verkopers recent nieuwe stock kregen. Daarnaast raden we gebruikers aan te overwegen of hun project geschikt is voor Raspberry Pi Pico of Pico W. Die toestellen zijn nog steeds ruim in voorraad.”