HP lanceert op BETT vier nieuwe stevige Chromebooks

- Cédric Van Loon

Op BETT, de grootste educatiebeurs van het jaar, kondigt HP vier nieuwe Chromebooks aan. Het gaat om drie 11 inchmodellen en een grotere 14 inchlaptop. Één 11 inchmodel krijgt het label ‘Education Edition’ mee en wordt voorzien van een volledig nieuw toetsenbord dat vandalismebestendig is.

Van de vier nieuwe toestellen dragen enkel de drie 11 inchmodellen het label ‘Education Edition’ (EE). Hiermee levert HP voor het eerst een Chromebook dat een toetsenbord heeft met volledig verankerde toetsen. Zo kunnen leerlingen met foute intenties niet langer een toetsenbord stuk maken door toetsen te verwijderen of breken.

De HP Chromebook 11 G8 EE (Intel) en HP Chromebook 11 G8A EE (AMD) zijn beide MIL-STD 810G-gecertificeerd om ruwe handelingen in een klas te weerstaan. Zo kan je de laptops laten vallen vanaf 122 cm hoogte op hout en 76 cm hoogte op beton.

De toetsenborden kunnen waterhoeveelheden tot 350 ml verwerken en een flinke snok aan de laadkabel vormt geen probleem voor de laadconnector in het toestel. Standaard worden de toestellen zonder aanraakscherm voorzien. Wie dat wil, kan de toestellen optioneel voorzien van een HD IPS-aanraakscherm. Toestelconfiguraties zijn zowel met Intel- als AMD-processors beschikbaar.

hp chromebook

360 graden scharnier

Wie meer flexibiliteit wenst van een 11 inchlaptop, kan terecht bij de nieuwe HP Chromebook x360 11 G3 EE. Het 360 gradenscharnier laat je toe om de laptop als een tablet te gebruiken of andere flexibele posities. Het aanraakscherm heeft een Wacom-digitizer en kan optimaal worden benut met een optionele HP Wacom EMR-stylus.

Het systeem wordt voorzien van twee camera’s zodat er in elke positie wel een camera beschikbaar is om te gebruiken. De HP Chromebook x360 11 G3 EE is enkel beschikbaar met Intel-processors aan boord.  

Groot 14 inchmodel

Tot slot introduceert HP een grote 14 inchlaptop onder de noemer HP Chromebook 14 G6. Van alle aangekondigde toestellen is dit het enige model met USB-C-connectiviteit (laden/data). Optioneel kan het toestel worden geconfigureerd met een HP Privacy Camera zodat je door middel van een klein schuivertje de camera kan bedekken. Het scherm is enkel beschikbaar zonder touchscreen.

hp chromebook

Verder kan je het toestel configureren tot maximaal 8 GB RAM en 128 GB opslag. Vergeleken met de 11 inchmodellen hierboven heeft de HP Chromebook 14 G6 dunne schermranden aan de zijkant om de voetafdruk van de laptop enigszins te beperken gezien het grote scherm. De HD-webcamera in het toestel heeft een breedhoeklens en wordt voorzien van twee microfoons om in hoge kwaliteit te kunnen videobellen.

De HP Chromebook 11 G8 EE (Intel) is nu beschikbaar vanaf 309 euro incl btw. De AMD-versie krijgt voorlopig nog geen prijs opgeplakt en is pas in maart beschikbaar. De HP Chromebook 11 x360 G3 EE start vanaf 389 euro incl btw terwijl de grotere HP Chromebook 14 G6 vanaf 309 euro incl btw start. Beide toestellen zijn onmiddellijk beschikbaar.