Google werkt aan Chrome OS app voor printen en scannen

- Jeroen Langendam

Afb: Shutterstock

Chromebooks zijn perfect voor het onderwijs. Ze zijn goedkoop en kunnen alles. Nou ja, bijna alles. Want printen en scannen via Chrome OS is best een uitdaging. Er lijkt echter een nieuwe app op komst.

Chromebooks voor het onderwijs zijn speciaal geconfigureerd om tegen een zo laag mogelijke prijs een laptop te leveren dat voldoet aan alle eisen die school aan de apparatuur stelt. Ze hebben echter één klein nadeel: printen en scannen is met een laptop of device die op Chrome OS draait een stuk minder gemakkelijk dan met een Windows-laptop. Het is bij Chromebooks niet zo eenvoudig om te zien hoeveel printopdrachten je nog in de wachtrij hebt staan, laat staan dat je foutmeldingen kunt vinden. En scannen is al helemaal een uitdaging bij Chromebooks. Vreemd, als je er bij stilstaat, want printen en scannen zijn bij uitstek basisfuncties die een onderwijs-PC moet kunnen uitvoeren.

Gelukkig kun je via Google Cloud Print wél vlot printen. Deze dienst zal echter de beta-fase nooit ontgroeien, want Google trekt in het komende jaar de stekker uit dit product.

Er lijkt een alternatief onderweg, want bronnen melden dat Google bezig is een app te ontwikkelen waarbij printen en scannen geïntegreerd wordt binnen de normale Chrome OS omgeving. Ze baseren zich hierbij op Chrome://flags waarin de flags #print-job-management-app en #scanning-ui zijn opgedoken.

Hoewel er nog geen officiële bekendmakingen zijn geweest stellen kenners dat ook de nieuwe print-app een web-based dienst zal zijn die geopend kan worden vanuit de instellingen-app.

Over een tijdlijn is niets bekend, we kunnen dus enkel hopen dat we vanaf het komende schooljaar gebruik kunnen maken van deze nieuwe functionaliteiten in Chrome OS.