Einde van een tijdperk: Google stopt productie Chromecast-lijn

- Katrien Duchène

Google zet de productie van Chromecast stop en focust zich op de nieuwe Google TV Streamer.  

Google maakt na elf jaar een eind aan de productie van zijn Chromecast, dat laat het bedrijf weten in een blogpost. De Chromecast maakt plaats voor de nieuwe Google TV Streamer, een klein kastje met een snellere processor en een duurder prijskaartje. Voor veel bedrijven betekent het einde van Chromecast ook het einde van een betaalbare oplossing voor hun digital signage. De Chromecast zal nog beschikbaar zijn zolang de voorraad strekt.

Einde tijdperk

Vorig jaar zwaaide Google al de eerste generatie van zijn Chromecast uit. Nu kondigt het bedrijf ook het einde aan van de huidige generatie Chromecast met het iconische, herkenbare ontwerp. Voor veel bedrijven vormde de Chromecast een goedkoop alternatief om hun digital signage tot stand te laten komen. Voor de nieuwe Google TV Streamer zal er een bedraga van 119 euro neergelegd moeten worden.

Google schrijft in zijn blogpost dat de Chromecast-apparaten beschikbaar zijn “zolang de voorraad strekt”. Verder zou het bedrijf software- en beveiligingsupdates naar zijn nieuwere apparaten blijven pushen, al is het niet duidelijk over de welke het hier gaat. De laatste update van de line-up was de Chromecast met Google TV uit 2022. 

Google TV Streamer

In plaats van de Chromecast zal het bedrijf de nieuwe Google TV Streamer aanbieden voor 119 euro. Die heeft een heel ander ontwerp dan de iconische Chromecast, en komt in de vorm van een streamingbox die je op het kastje bij de televisie zet. 

De Google TV Streamer heeft enkele specificaties die die van de Chromecast overtreffen. Zo is de processor 22 procent keer sneller en beschikt het over Thread en Matter-integratie. De streamer beschikt over 4GB RAM, 32 GB flashgeheugen en een gigabitethernetpoort. Daarnaast kan hij ook overweg met Dolby Vision-video en Dolby Atmos-audio.