Een lasersnijder / grafeerder voor minder dan 1500 dollar

- Jeroen Langendam

Afb: Kickstarter

Door de introductie van de Flux Beamo lasersnijder wordt het inrichten van je makerspace een stuk betaalbaarder. Deze lasersnijder / grafeerder kost nog geen 1500 dollar. De eerste modellen kosten zelfs slechts 849 dollar.

Een lasersnijder was lange tijd onbereikbaar voor het onderwijs. De goedkoopste kostte al snel 10.000 euro en een “compact” model had het formaat van een vrieskist. In de afgelopen jaren zijn deze apparaten echter snel verder ontwikkeld, waardoor ze ook voor onderwijsinstellingen interessant worden. Een goede en betaalbare lasersnijder kan goed van pas komen binnen STEAM-onderwijs of binnen vakken als handvaardigheid.

Flux Beamo lasersnijder via Kickstarter

De Flux Beamo is een lasersnijder van 30 Watt die ook kan graveren. Flux, een bedrijf uit Taiwan, introduceerde in 2014 een 3D-printer via Kickstarter en volgt nu met de Beamo eenzelfde route. Het crowdfunding-doel van 22.681 is inmiddels ruimschoots overschreden, de score staat, 5 dagen voor het eind van de campagne, ruim boven de 330.000 euro.

graveren-met-Flux-Beamo
Gravure gemaakt met Flux Beamo. (Afb: Kickstarter)

De vroege inschrijvers hadden geluk, zij kochten een Beamo voor slechts 849 dollar, maar ook de reguliere prijs van 1.500 dollar (excl. BTW en transportkosten).

Risico beperkt door goede reputatie Flux

Het aankopen van een apparaat via een platform als Kickstarter brengt risico’s met zich mee. Omdat het om nieuw ontwikkelde apparaten gaat, loop je het risico op kinderziektes. Ook zijn er verhalen van aankopen die nooit geleverd werden. Flux heeft echter een sterk “track record”, waardoor de kans op een miskoop een stuk lager is.

Eerste reacties positief

De eerste reacties van klanten op de Flux Beamo zijn positief. Het installeren van de software kost minder dan een kwartier en de besturings-app wordt als intuïtief omschreven. Het apparaat kan veel verschillende materialen aan: hout, staal, steen en glas, maar ook zelfs rubber of textiel.

Wel wordt opgemerkt dat een goede ventilatie noodzakelijk is: bij het snijden met een laser ontstaan dampen die, afhankelijk van het gebruikte materiaal, kunnen stinken of giftig kunnen zijn. Een goede luchtafvoer is dus noodzakelijk. Zeker in een omgeving met kinderen!