Chromebooks onterecht “end of life”: ChromeOS support stopt (niet)

- Jeroen Langendam

Gebruikers van Chromebooks die draaien op Canary of Dev kregen vorige week een nogal nare verrassing op hun bord: ChromeOS support zou voor hen snel ten einde komen.

Iets wat veel Chromebook gebruikers niet weten, is dat de alle ChromeOS support beperkt is in tijd. Oorspronkelijk hanteerde Google een termijn van vijf jaar. Kort geleden is deze verlengd naar zesenhalf jaar. Iets langer, maar nog altijd een stuk korter dan de periode waarin bijvoorbeeld Windows wordt ondersteund.

Als de einddatum van de support periode van een Chromebook (of Chromebox) nadert, geeft het apparaat een melding af dat het tijd wordt om een nieuwe chromebook te kopen. Doe je dat niet, dan stopt de Chromebook met het installeren van nieuwe veiligheidsupdates en functionaliteiten. Zonder beveiliging ben je kwetsbaar voor hacks en dergelijke.

De melding kwam echter voor veel gebruikers steeds te laat, dus heeft Google de waarschuwingstermijn verlengd, zodat gebruikers in alle rust een nieuwe Chromebook kunnen uitzoeken.

ChromeOS support: ten onrechte verlopen

Bij de versies Canary en Dev is echter iets fout gegaan. Bij een herstart van de computer kregen ze de melding: ‘dit is de laatste automatische update van functionaliteiten en beveiliging. Upgrade naar een nieuwer model om toekomstige updates te blijven ontvangen.’

Gelukkig is het aantal gebruikers dat de melding kreeg beperkt gebleven en heeft Google al een patch kunnen uitgeven. Gebruikers van ChromeOS Canary zouden inmiddels al gevrijwaard moeten zijn van de valse meldingen. ChromeOS Dev wordt wekelijks geupdate. Gebruikers van dit systeem kunnen dus nog enkele dagen meldingen ontvangen.

Andere ChromeOS

De valse meldingen betreffen alleen Chromebooks die draaien op Canary of Dev. Heb je een andere versie en kwam de melding binnen, dan is deze terecht. Je apparaat zal al snel geen updates meer ontvangen.

Google zal je vertellen dat je maar een optie hebt, namelijk een nieuwe computer aanschaffen. Je kunt er echter ook voor kiezen om je computer te houden, maar deze voortaan op Linux te laten draaien.

Of je installeert een alternatieve versie van ChromeOS, zoals de gratis Home Edition, of Neverware dat op dezelfde technologie is gebaseerd. Deze OS zal software updates blijven ontvangen, ongeacht de houdbaarheidsdatum die Google heeft afgegeven.