Chrome Education Upgrade voorlopig niet duurder

- Jeroen Langendam

In het licht van de huidige corona-crisis (COVID-19) en de sterke maatschappelijke behoefte aan online onderwijs, ziet Google voorlopig af van de prijsverhoging van Chrome Education Upgrade.

De Chrome Education Upgrade (voorheen: Education ChromeOS Management Service Licentie) is de licentie die nodig is voor het beheren van een Chromebook. Dankzij de licentie kunnen systeembeheerders via een online beheerconsole makkelijk beheerswerkzaamheden aan Chrome-devices uitvoeren. Zelfs als de chromebook bij de leerling thuis zit, kan de IT-afdeling deze voorzien van de benodigde updates.

Duurder, maar langer geldig

In januari dit jaar werd bekend dat Google een hoger prijskaartje aan deze licentie gaat hangen. De prijs gaat met 27% (8 dollar) omhoog, zo schreven we toen. Maar, daar staat een langere geldigheidsduur tegenover. De prijsverhoging had eigenlijk al op 9 maart in moeten gaan.

Google wil op deze manier de levensduur van Chromebooks verlengen, zodat leerlingen niet meer onverwacht in het laatste leerjaar een nieuwe Chromebook hoeven aan schaffen. De looptijd van een licentie gaat namelijk al in op het moment dat een Chromebook geïnstalleerd is, dat kan enige tijd eerder zijn dan de aanvang van een schooljaar.

Geen goed moment voor prijsstijging

In januari hadden we echter nog geen idee van wat ons dit jaar te wachten stond. Ook Google, dat tot 2015 zo goed was in het voorspellen van griep-epidemiën ,werd overvallen door de wereldwijde corona-pandemie.

Net als iedereen voelt het bedrijf haar verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen zo goed mogelijk uit deze crisis komt. Daarom heeft het bedrijf besloten om de prijsverhoging uit te stellen tot 12 januari 2021. Dat betekent echter ook dat de langere levensduur wordt uitgesteld. Voor licenties die tussen nu en 12 januari 2021 worden verkocht gelden de oude voorwaarden.