Bednet Pyjamadag (15 maart) toe aan negende editie

- David Van Waeyenberghe

Op vrijdag 15 maart organiseert Bednet voor de negende haar Pyjamadag. Met de actie roept de organisatie iedereen op om in pyjama, onesie of andere slaapkledij naar school of werk te gaan. Radiozender MNM en Ketnet ondersteunen de solidariteitsactie voor zieke kinderen en jongeren, die niet (altijd) fysiek naar school kunnen gaan.

Via Bednet volgen de jongeren de les van thuis of het /ziekenhuis, samen met hun eigen klas én houden ze contact met hun vrienden. Dit jaar staat ‘Bednet voor élk kind’ centraal tijdens de Pyjamadag. Om gebruik te maken van Bednet heb je enkel een internetverbinding en laptop nodig. Al blijkt dat niet voor iedereen even simpel. Uit een onderzoek van Mediawijs blijkt dat ongeveer 46 procent van de bevolking digitaal niet mee is.

Bednet voor elk kind

“Iedereen heeft een andere digitale kennis, thuissituatie of socio-culturele achtergrond en dat is helemaal oké”, zegt Mathieu Tallon, directeur van Bednet. “We willen dat élk kind de weg naar Bednet vindt en er vlot mee aan de slag kan. Daarom zijn bijvoorbeeld al onze ICT-materialen zo eenvoudig mogelijk en zorgen we voor gratis kwaliteitsvolle laptops en snelle internetverbindingen voor diegenen die daar thuis of op school niet over beschikken.”

Wie last heeft van digi-stress of hulp kan gebruiken rond het thema ‘onderwijs & jong en ziek zijn’, kan bovendien steeds terecht bij het Bednet-team voor hulp op maat. Want jong en ziek zijn, het is niet makkelijk, schrijft de organisatie in een persbericht. Niet alleen voor de jongere zelf, maar ook voor de hele omgeving. Als pionieer in online afstandsonderwijs heeft Bednet een enorme hoeveelheid expertise opgebouwd in dit thema, die de organisatie maar al te graag deelt om scholen, gezinnen en leerlingen bij te staan.

Doe mee aan de Pyjamadag

“Ondanks dat we jaarlijks steeds meer zieke leerlingen ondersteunen, bereiken we nog niet elk kind dat Bednet kan gebruiken”, gaat Kathy Lindekens, voorzitter van de vzw, verder. “Daarom blijft het ook zo belangrijk om onze Bednet Pyjamadag te organiseren. We willen Bednet op de radar blijven zetten en mensen informeren over de meerwaarde ervan zodat zieke leerlingen verbonden kunnen blijven met hun klas”.

Bednet roept iedereen op om op vrijdag 15 maart in onesie, pyjama of andere slaapkledij naar school of werk te komen. Wie een foto deelt op sociale media (#pyjamadag, tag Bednet) maakt kans op een leuke prijs. Voor de beste foto uit het lager onderwijs ligt een pakket pyjama’s van JBC klaar. De winnende foto’s uit het secundair en bedrijfsleven worden beloond met een pizzaparty van Domino’s.

Alle informatie over de Bednet Pyjamadag en de bijhorende fotowedstrijd is terug te vinden op de website van de organisatie.