Apple lanceert nieuwe iPad en updatet prijzen voor scholen

- Cédric Van Loon

Tijdens een virtuele persconferentie heeft Apple een update aangekondigd van de instapversie iPad. De 8ste generatie iPad heeft een 10,2 inchscherm, een nieuwe A12 Bionic-chip en behoudt de Lightning-poort in tegenstelling tot andere iPad-modellen die USB-C gebruiken.  

De basis-iPad van Apple krijgt een subtiele update nadat het vorig jaar een grondige upgrade kreeg naar een 10,2 inchscherm. De nieuwe versie (8ste generatie) ziet er aan de buitenkant identiek uit als zijn voorganger. Apple Pencil wordt opnieuw ondersteund en de Lightning-connector om te laden blijft van toepassing. Hiermee is dit de laatste iPad-versie die nog Lightning gebruikt. De andere iPad die Apple updatet, de iPad Air, krijgt vanaf nu wel USB-C aan boord inclusief nieuw design.

De belangrijkste update voor de nieuwe iPad is de A12 Bionic-chip. Deze krachtige chip werd twee jaar geleden door Apple geïntroduceerd en staat vandaag nog steeds garant voor topprestaties. Zeker wanneer je vergelijkt met andere tablets binnen deze prijsklasse is er geen competitie voor Apple qua prestaties.

Schoolkortingen

Net als andere jaren hanteert Apple opnieuw schoolkortingen op zijn toestellen. De iPad (8ste generatie) is vanaf nu beschikbaar en start aan 365,42 euro voor de wifiversie met 32 GB opslag. Wie daar graag 4G aan toevoegt, betaalt 497,31 euro. De 128 GB-versie met wifi kost 467,06 euro voor scholen. De topversie met 128 GB en 4G kost 600,16 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief voor scholen gereserveerd. De tablets zijn beschikbaar in drie kleuren: grijs, roségoud en zilver.

Wie bij de tablet graag een stylus bestelt, kan beroep doen op de Apple Pencil (1ste generatie) aan 89,54 inclusief btw voor scholen. De tweede generatie stylus kan je niet gebruiken omdat die draadloos laden vereist. De eerste versie kan je opladen via Lightning, wat aanwezig is onderaan de nieuwe iPad.

iPadOS 14 update

Samen met de nieuwe iPad lanceert Apple ook iPadOS 14, de nieuwste update van het iPad-besturingssysteem. Vanaf vandaag kan je de nieuwe update downloaden en installeren op compatibele iPads. Dit is de volledige lijst met ondersteunde modellen:

  • Alle iPad Pro-modellen
  • iPad (7de generatie)
  • iPad (6de generatie)
  • iPad (5de generatie)
  • iPad mini 4 en 5
  • iPad Air (3de generatie)
  • iPad Air 2

Staat er een iPad niet in de lijst? Dan blijf je op het huidige besturingssysteem zitten en ontvang je geen systeemupdates meer. Om te weten welke generatie iPad je vast hebt, ga je naar Instellingen en tik je op Info.  

Tip: Het belang van goed mobile device management (MDM)