Acer lanceert erg betaalbare Chromebooks met ARM-processor

- Michaël Aussems

Acer pakt uit met twee nieuwe 11 inch-Chromebooks op maat van het klaslokaal. De nieuwe toestellen hebben niet de strafste prestaties aan boord, maar dat compenseren ze met hun prijskaartje.

Een schoollaptop hoeft niet duur te zijn, redeneert Acer met de introductie van twee nieuwe 11,6 inch-Chromebooks. De toestellen zijn gericht op leerlingen en hebben ARM-chips aan boord. De Acer Chromebook 511 doet het met een Qualcomm Snapdragon 7c, de Acer Chromebook 311 krijgt een lichtere MediaTek MT8183-processor mee. Dergelijke chips zijn minder krachtig dan hun Intel-equivalenten, maar ze zorgen doorgaans voor een uitstekende batterijduur en drukken bovendien de prijs van de toestellen.

Robuust

De Chromebook 511 (C741L) houdt het volgens Acer tot 20 uur uit zonder stopcontact en heeft ingebouwde 4G LTE-connectiviteit. De laptop weegt een bescheiden 1,3 kg. De Chromebook 311 kan even lang op de batterij, maar Acer deelt het gewicht dan dat toestel niet.

De twee laptops zijn gebouwd met misbruik door jonge studenten in het achterhoofd. De twee toestellen genieten van een MIL-STD810H-certificatie en kunnen tegen een val vanop het bureau, occasionele elleboogstoten en omgestoten glas water over het toetsenbord. De I/O-poorten zijn verder verstevigd zodat ze blijven functioneren, zelfs wanneer kinderen ze ruw behandelen.

Acer voorziet Zero-touch enrollment. Dat betekent concreet dat de laptops zichzelf in de schoolomgeving configureren zodra ze verbonden zijn met het internet. Dat kan dus ook vanop het thuisnetwerk van een leerling.

Beschikbaarheid

De Acer Chromebook 511 start aan 399 euro, de Acer Chromebook 311 is al vanaf 269 euro verkrijgbaar. De toestellen zijn verkrijgbaar met een optioneel aanraakscherm, maar dat jaagt de prijs omhoog. Beide Chromebooks zijn vanaf maart beschikbaar.