Zelf infographics maken met Piktochart

- Jeroen Langendam

Met Piktochart kunnen leerlingen, studenten grafieken, teksten, tabellen en afbeeldingen samen voegen tot aantrekkelijk ogende infographics, werkstukken en meer.

Piktochart is een online dienst voor het maken van presentaties, infographics en zelfs posters. Het is een goed alternatief voor PowerPoint. Piktochart is weliswaar iets minder flexibel in het maken van ontwerpen dan Genial.ly, maar is mede daardoor wel eenvoudiger aan te leren. De intuïtieve drag-and-drop besturing maakt het creëeren van visuals makkelijker dan ooit tevoren.

Piktochart voor de klas

Als leerkracht weet je dat een presentatie die alleen uit tekst bestaat haar doel voorbij schiet. Daarom gebruik je in Powerpoint-presentaties waar mogelijk afbeeldingen, video’s en andere elementen om de aandacht vast te houden. Piktochart biedt mogelijkheden die een stap verder gaan dan PowerPoint, zonder dat je daarvoor een uitgebreide cursus moet volgen.

Piktochart voor de leerling of student

Veel studenten zijn enorm gedreven om te leren werken met gave software zoals Piktochart. Veel leerkrachten hebben bijvoorbeeld dankzij leerlingen kennisgemaakt met andere tools, zoals Prezi. Als leerkracht kun je hen aanmoedigen om het programma te gebruiken in het presenteren van hun werk. Dit kan eigenlijk bij alle vakken, van een natuurkundeproject, tot een spreekbeurt over de Eerste Wereldoorlog

Gratis, of betaalde versie?

PiktoChart bevat, ook in de gratis versie, honderden templates die je als uitgangspunt kunt gebruiken. Er zijn templates voor uiteenlopende doeleinden: van marketingplan tot flyer, van salesposter tot checklist. Ook kun je gebruik maken van ruim 4.000 gratis afbeeldingen en iconen. Er zijn dus geen premium templates, of afbeeldingen die alleen voor betalende gebruikers beschikbaar zijn. Toch kent de gratis account beperkingen. Het belangrijkste nadeel van de gratis account is dat je niet meer dan 5 visuals tegelijk kunt uploaden.

Wil je meer dan 5 infographics maken? Dan is een betaalde account nodig. Dit kost 39,99 dollar per jaar voor een persoonlijk account (maximaal 1 GB aan uploads), of 199,95 dollar voor een account met zes gebruikers.