Een eind aan saaie PowerPoints met Genial.ly

- Jeroen Langendam

Bron: Genial.ly

Genial.ly noemt zichzelf ‘de nieuwe generatie in presentaties’. Met een brede waaier aan mogelijkheden die tools als PowerPoint niet hebben, zou die claim weleens terecht kunnen zijn.

Saaie PowerPoint

Hoewel Prezi langzaam een trouwe schare gebruikers heeft opgebouwd blijft Microsoft PowerPoint voor de meeste leerkrachten de belangrijkste tool voor het opbouwen van presentaties. Maar PowerPoint-presentaties zijn vaak niet al te boeiend, waardoor leerlingen de lesstof al ter plekke vergeten.

Om de aandacht vast te houden moet een presentatie boeiend zijn. Veel leerkrachten zijn niet bekend met de mogelijkheden om een presentatie interessanter te maken. Deze zijn in het Microsoft-programma vaak moeilijk te vinden. En Prezi heeft een stijle leercurve, die veel leerkrachten doet afhaken.

Genial.ly is een nieuwe presentatie-tool, die zichzelf omschrijft als ‘de nieuwe generatie van presentaties, infographics, dossiers, video presentaties, ePosters, Quizzes et cetera’.

Storytelling en gamification

Genial.ly biedt verschillende manieren om aan storytelling te doen, in plaats van een les af te draaien. Door expliciet mogelijkheden tot gamification toe te voegen worden diagnostische toetsen leuk. Afbeeldingen kunnen interactief worden gemaakt, zodat extra informatie en kennis binnen handbereik ligt. Deel je presentaties met de klas en leerlingen voelen zich uitgenodigd om verder op verkenning te gaan.

Dankzij de reeds beschikbare templates kost het weinig moeite om een begin te maken met Genial.ly